/ Gulliver/Getty Images
Астронавтите от мисията „Аполо 11“, които бяха първите, стъпили на Луната преди 50 години, са били обучени да правят снимки с научна цел, съобщи Ройтерс. На Земята тези снимки се превръщат в символи на поп културата.

Половн век: Теории на конспирацията съпътстват кацането на Аполо 11 на Луната

Хората събират и си разменят снимки от кацането на Луната и стъпките по повърхността й. Те стават и основа за творбата „Лунна разходка“ на Анди Уорхол и за логото на MTV, когато се появява музикалният канал през 1981 г.

Gulliver/Getty Images

Астронавтите от мисията „Аполо 11“ - Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, не са били обучавани да се снимат един друг, но именно тези снимки стават най-популярни, каза Дженифър Левасьор от Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката „Смитсониън“. „Именно снимките на хора правят всичко истинско за всички, които са на Земята“, каза Левасьор. „Така можем да го разберем, защото можем да се поставим на тяхно място“, признава той.

50 години по-късно: Луната все още е страхотна за бизнес

Армстронг се сеща да снима Олдрин сам и му казва по радиостанцията да се обърне и да позира. Друга известна снимка на Олдрин - до американското знаме, е обмислена по-внимателно. MTV използва именно нея за логото си.

Gulliver/Getty Images

Снимките от стъпването на Луната са направени със специален фотоапарат, произведен от швейцарската компания „Хаселблад“, който се монтира на гърдите на скафандрите. Астронавтите е трябвало само да се обърнат, ако е необходимо да направят някакви настройки и да натиснат копчето.

Колко е важно за американците да се върнат на Луната?

И тримата астронавти са взимали обемните фотоапарати при пътувания със семействата си, за да свикнат да работят с тях. Когато Армстронг и Олдрин стъпват на лунната повърхност обаче, те са имали един апарат и е трябвало да си го разменят. Той обаче остава у Армстронг почти през цялото време. Затова почти всички снимки с човек на Луната са на Олдрин.

Gulliver/Getty Images

НАСА забелязва пропуска чак когато търси снимка на първия човек, стъпил на Луната. Освен това се оказва, че е почти невъзможно да бъдат различени двамата астронавти. Затова на следващите скафандри НАСА поставя персонализирана лента на ръкава.
БТА