/ Gulliver/Getty Images
Проследяването на астероиди трябва да бъде приоритет в космическата програма, сочи анкета
Американците предпочитат космическа програма, фокусирана върху потенциалните сблъсъци с астероиди, научните изследвания и използването на роботи за космически проучвания, отколкото върху връщането на хора на Луната или изпращането им на Марс, предаде АП.

Допитване на агенцията и Центъра за изследване на общественото мнение, публикувано месец преди 50-годишнината от кацането на Луната на мисията "Аполо 11", показва, че според американците главен приоритет в космическата програма на САЩ трябва да бъде наблюдението на астероиди и комети. Около две трети от участниците определят тази цел като "много" или "крайно" важна. Приблизително една трета я окачествяват като "умерено" важна.

Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Въпреки призивите от Белия дом за връщане на астронавти на Луната, само една четвърт от американците смятат, че изследването от хора на естествения спътник на Земята или Марс трябва да бъде сред главните приоритети в космическата програма на САЩ. Тази цел е определена като "умерено" важна от една трета от участниците в допитването.
На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, стъпили на друго небесно тяло. Общо 12 астронавти на НАСА са стъпвали на Луната.

Gulliver/Getty Images

Ян Дизърд, 78-годишен пенсиониран професор по екологични проучвания, отбелязва, че има още какво да се научи на Луната, както и че би било "чудотворно" да се изпратят астронавти на Марс. "Времето за това обаче не е сега", казва той.

Астронавт публикува неизвестна досега снимка на първите хора, кацнали на Луната

След наблюдението на астероиди и комети, научните изследвания за увеличаване на познанието за Земята и останалата част от Слънчевата система и Вселената са следващи в списъка на американските космически приоритети - около 6 на 10 американци смятат, че това е "много" или "изключително" важно. Близо половината споделят същото мнение относно изпращането на роботизирани сонди вместо астронавти, за да изследват космическото пространството. Около четирима от десет души казват същото за продължаващото финансиране на Международната космическа станция (МКС).

Сред общо девет изброени цели американците поставят на пето място търсенето на живот на други планети, оценено като "много" важно от 34% от участниците в допитването, човешките експедиции до Марс (27%), връщането на хора на Луната (23%), заселването на други планети (21%) и установяването на американско военно присъствие в космоса (19%).

Кой остави тези следи по повърхността на Луната? (СНИМКИ)

Gulliver/Getty Images

Според 71-годишната пенсионирана чиновничка Тони Дюи космическите проучвания трябва да бъдат в полза на Земята, а като изследователи машините трябва да имат предимство пред хората. "Изпращането на хора на Марс ще струва много скъпо. А на Земята има пътища и мостове, които се нуждаят от ремонт. Колкото до Луната, вече сме били там", казва Дюи.

47-годишният Алън Къртис обаче е на мнение, че пътешествията до Луната и Марс трябва да бъдат приоритет, ако по този начин САЩ ще запазят лидерската си позиция в космоса.

НАСА ускорява плановете си да кацне на Луната

Колкото до призива от Белия дом за връщането на астронавти на Луната до 2024 г., четирима от десет американци подкрепят плана, докато двама от десет са против. Останалите нямат категорична позиция по въпроса. Добрата новина, поне за НАСА и сътрудниците й, е че според 60% от американците ползите от космическата програма на САЩ са оправдали средствата. За сравнение - през 1979 г., когато е отбелязана десетата годишнина от кацането на Луната, същото мнение са споделяли едва 41% от жителите на САЩ.

Ако самите американци получат възможност да пътуват в космоса, около 50% биха обиколили Земята, четирима от десет биха се отправили към Марс, а трима от десет - към Луната.
Желание да пътуват - в околоземна орбита, до естествения спътник на Земята или до Червената планета, имат повече мъже, отколкото жени.
БТА