luna moon
luna moon / think stock
Точно преди 50 години - на 16 юли 1969 г., трима американски астронавти излетяха към Луната от Флорида, където двама от тях днес ще се срещнат, за да отбележат годишнината от старта на мисията им "Аполо 11", съобщи АФП.
НАСА организира тази седмица редица инициативи, за да съживи историческото отиване и връщане на Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс до и от Луната. Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти, днес на 89- и 88-годишна възраст, се срещнаха в часа на изстрелването на кораба им - 13.22 ч. по Гринуич, в космическия център "Кенеди", за да бъдат лансирани честванията.

moon
nasa

На екипажа бяха нужни четири дни, за да стигне до Луната. Лунният модул "Ийгъл" с Армстронг и Олдрин на борда се прилуни на 20 юли 1969 г. в 20.17 ч. по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 2.56 ч. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност.
Майкъл Колинс остана в капсулата в окололунна орбита "Колумбия" - транспортното средство за връщане на Земята. "Знаехме, че ако поради някаква причина те не успеят отново да излетят, аз не мога да сторя нищо", каза той в Ню Йорк в края на месец май, по време на едно от многобройните събития с неговото участие по повод годишнината. "Колумбия" не можеше да се прилуни, аз не можех да им се притека на помощ", признава Колинс.
Публичните появи на Бъз Олдрин са по-редки, но той все пак участва в гала събитие миналия уикенд в Калифорния във връзка с годишнината. Олдрин имаше здравни проблеми и съдебни разправии с децата си поради финансови причини, но ще е безспорната звезда на честванията, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната. Едва четирима от 12-те души, които са го направили, все още са живи.

От последната мисия "Аполо" през 1972 г. човек не е изпращан на Луната. Там бяха изпращани единствено роботи.