/ iStock/Getty Images
Американската фармацевтична група Pfizer посочи, че очаква през 2021 г. да продаде 1,6 милиарда дози от своята ваксина срещу COVID-19, разработена в сътрудничество с BioNTech, за около 26 милиарда долара - много повече от предвиденото, предаде Франс прес.

Pfizer поиска ЕС да одобри ваксината и за деца

В края на февруари дружеството прецени, че може да реализира тази година дози от препарата за около 15 милиарда долара. Оттогава компанията подписа нови договори за 2021 г., по-специлно с Европейската комисия.

Tя съобщи, че е сключила с Канада и Израел споразумения за доставки на ваксина след 2021 г. Pfizer изтъкна в комюнике, че "в момента преговаря за евентуални договори от този род с много други страни".

BioNTech: Европа ще постигне колективен имунитет до август

Към 3 май групата вече е разпратила близо 430 милиона дози ваксина в 91 страни и територии по света. Високото търсене на водещия й продукт - един от най-големите "хитове" в историята на фармацевтиката, е причина тя рязко да увеличи прогнозите си за годишните продажби, пояснява АФП.

Общият й оборот за 2021 г. изглежда ще е между 70,5 и 72,5 милиарда долара срещу 59,4 - 61,4 милиарда според предишните оценки. През първото тримесечие фирмата вече е продала ваксини за 3,5 милиарда долара.

COVID ваксина и за деца: Имунизираха 7-месечно бебе в САЩ

Освен препарата срещу COVID-19 са напреднали и другите дейности на Pfizer - тук оборотът е нараснал с 8 на сто. Като се включи и ваксината, приходите на лабораторията са скочили с 45 % - на 14,6 милиарда долара, докато анализаторите прогнозираха едва 13,6 милиарда.

Така чистата й печалба се е вдигнала с 45 на сто и възлиза на 4,9 милиарда долара.
БТА