/ iStock/Getty Images
"Великобритания ще закупи още 60 милиона дози от ваксините на Pfizer", обяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

СЗО призова хората по света да дарят пари за ваксини срещу COVID-19

По думите му, новият договор за допълнителни доставки ще ускори ваксинационната програма в кралството през следващите месеци на годината. Великобритания е поръчала общо 100 милиона дози от тази ваксина, която е сред трите, одобрени от британския лекарствен регулатор.

Ханкок каза още, че Англия се готви за следващия етап от разхлабването на ограниченията през следващия месец. "Предвижда се най-рано от 17 май отваряне на пъбовете и ресторантите, сочи пътната карта на правителството и поради обнадеждаващите данни тя ще бъде следвана", каза той.

Повече от половината от хората във Великобритания имат поне по една доза от ваксина

По думите на Мат Ханкок, Обединеното кралство не разполага с излишък от ваксини, за да го предостави на Индия, която е изложена на смъртоносна вълна от разпространение на вируса и болниците й са претоварени.

Лондон е отпуснал на Делхи медицинско оборудване, но не е в състояние да даде и ваксини, подчерта министърът на пресконференция. 
БТА