/ БГНЕС
Пентагонът съобщи, че изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан е одобрил изпращането на още 320 военни на границата на САЩ с Мексико в подкрепление на разположените там 5000 военнослужещи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Разполагането на новите 320 служители на министерството на отбраната по границата с Мексико ще струва около 7,4 милиона долара до 30 септември.

Тръмп обяви извънредно положение заради стената по границата с Мексико

Една от задачите им ще бъде да управляват автомобилите на митниците и граничната охрана, с които се транспортират мигранти и ще имат право да установяват контакт с тях, за да проверяват имуществото им. В такива случаи е необходимо и присъствие на цивилни служители от министерството на вътрешната сигурност, които имат правоналагащи функции, отбелязва АП.

Разполагането на военни по границата се следи отблизо и от привържениците, и от опонентите на имиграционната политика на Доналд Тръмп, посочва Ройтерс.

Президентът на Съединените щати нареди също така на имиграционните служби да въведат нови мерки срещу имигрантите, пише Ройтерс.

Тръмп: САЩ нямат повече капацитет да приемат незаконни имигранти

Тръмп инструктира федералните служби да въведат такса за всеки човек, който иска убежище в САЩ.

Освен това ще бъде забранено на тези, които са пресекли границата нелегално, да работят докато не бъде разгледано искането им за убежище.

Разпоредбите са пореден опит на администрацията на Тръмп да ограничи увеличаващия се брой имигранти, които пресичат южната граница на САЩ и искат убежище в страната.

Много от мерките ще променят значително процеса, през който минават имигрантите, но също така изискват отнемащи време регулаторни процедури, преди да влязат в действие, което вероятно ще отнеме месеци.

Тръмп с нови заплахи за границата с Мексико

Администрацията на Доналд Тръмп редовно обвинява законите на САЩ за търсене на убежище от чужденци и твърди, че те окуражават измамите и необоснованите претенции.

Защитници на сегашната законова рамка изтъкват, че опитите на Тръмп да ограничи или затрудни търсенето на убежище, ще навредят на тези, които наистина са преследвани или в опасност подават обосновани искове.

По закон, Министерството на правосъдието трябва да разгледа молбите за убежище в рамките на 6 месеца. Списъкът с чакащи искове, обаче, включва 800 хиляди случая, което би отнело години за проверка.
 
БТА, БГНЕС