Искате ли да влезете в ЕС при тези условия?” Този въпрос може да бъде поставен на референдума, обявен от опозицията, предложи президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Груевски: България има план да създаде от РС Македония втора българска държава на Балканите

„Доколкото разбирам, въпросът няма да бъде за конституционните промени, а за двустранния договор с България и причината, поради която той е включен. Ако някой не разбира, че този двустранен договор, както и други с Гърция, са оста, по която ние продължаваме към Европа, и държи той да отсъства, по-честно е въпросът за референдума да гласи: Искате ли да влезете в ЕС при тези условия? Без да се споменават договори и членове… Опозицията трябва да излезе с честна формулировка и ако въпросът е поставен така, всички партии трябва да излязат на референдум, а не да бойкотират”, каза Пендаровски в интервю за седмичника „Фокус”.

Той предложи също да се свали прагът от 50 плюс 1 от броя на гласоподавателите.

Пендаровски честити на всички граждани на РСМ началото на преговорите с ЕС

„Да свалим прага от 50 плюс 1 от имащите право на глас и той да се изчисли само на базата на онези, които са декларирали, че ще гласуват в този ден. Властта и опозицията на сменят Закона за референдума, да се изчистят избирателните списъци в съответствие с резултатите от новото преброяване. Уверявам ви, че тогава значителна част ще бъдат „за” ЕС, също както твърдя, че мнозинството от реалния електорат ще гласува положително на референдума в Преспа”, допълни македонският президент.

Идеята за референдум беше обявена от председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, след като Скопие прие френското предложение за преодоляване на българското вето и започване на преговорите за членство в Европейския съюз.
БГНЕС