Да видиш различните части от космически кораб, да разгледаш скафандър на астронавт и дори да се докоснеш до малко парченце от Луната – всичко това е възможно за посетителите в интерактивната изложба на музея „Интрепид“ в Ню Йорк, предаде Voice of America (VOA).

Изложбата, кръстена „Аполо – когато отидохме до Луната“, е поместена на площадката на самолетоносача Интрепид, национална историческа забележителност, който е на пристанището на бреговата линия на Ню Йорк.

Организаторът на изложбата Кейт Гууд заявява, че това е първата голяма колекция от мисиите на Аполо и до Луната в Ню Йорк.

„Има космически скафандър зад нас, който е първият американски космически костюм с животоподдържаща система. Има и шлем, който е разбит на парченца“, заявява Кейт Гууд.

На изложбата също така се виждат гипсови отливки на американски астронавти, които са били нужди за изработките на космическите им ръкавици.

Като част от програмата Аполо, американски астронавти кацат на Луната шест пъти в периода от 1969 и 1972 г.

Но първата мисия им е най-известната, както имената на техните три астронавти – Нийл Армстронг, Едуин “Бъз“ Олдрин и Майкъл Колинс.

„Това е една малка крачка за човек, но голям скок за човечеството“ - популярната реплика на Нийл Армстронг, която се чува на записа от мисията.

В свят, където колите сега могат да се карат сами, изумително е да се видят нещата, които астронавтите е трябвало да правят без помощ от компютри.

„Това е контролен стик, или джойстик, както децата биха го нарекли, за да може да се използват тласкачи, за да се насочат курса си след излизането от атмосферата. Книгата съдържа списък със стъпките какво трябва да направят, за да напуснат“, посочи още Кейт Гууд.

Изложбата също отделя внимание върху космическата надпревара между САЩ и Съветския съюз – като наприемр кой е могъл да направи по-добрата капсула, кой е могъл да направи по-добра ракета. На показ са космическите костюми на съветски астронавт и на истинска капсула „Союз“.

Освен това има записи от речите на Хрушчов и Кенеди и архивни кадри от първия полет около Луната.

Всички тези артефакти потапят посетителите в атмосферата на турбулентен и революционен през 60-те години на 20. век.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Voice of America (VOA)