Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Папа Франциск разпореди проверка на Католическата църква в Кьолн след скандал, предизвикан от критики срещу отношението на църквата към сексуални посегателства на свещеници в западния германски град, предаде ДПА.

Папата възнамерява идния месец да изпрати в най-големия диоцез в Германия така наречената апостолическа визитация, която да разследва "възможни грешки" от страна на кардинала на Кьолн Райнер Мария Вьолки при разглеждането на твърденията за непристойно сексуално поведение.

По-рано тази година Вьолки отказа да се оттегли след публикацията на независим и силно критичен доклад за случаите на сексуално насилие, в който той беше обвинен в неизпълнение на служебните си задължения.

Скандалът доведе до това, че предстоятелите на 14 от 15-те местни църковни окръжия поискаха Вьолки да понесе "лична отговорност".

Вместо това Вьолки настоя, че възнамерява да подобри църковните мерки, за да гарантира, че няма да има повече грешки.

Папската проверка, участниците в която ще се ползват с широки правомощия, ще бъде извършена от двама епископи - този на Стокхолм, кардинал Андерс Арборелиус и Йоханес ван ден Хенде, епископ на Ротердам и председател на Нидерландската епископска конференция.

"През първата половина на юни пратениците на Светия престол ще посетят района, за да си съставят цялостна картина за сложната пастирска обстановка в архидиоцеза", заяви църквата в Кьолн.

Проверката ще се съсредоточи и върху архиепископа на Хамбург Щефан Хесе - бивш кадрови ръководител в Кьолн - и двамата временно отстранени от длъжност помощни епископи от Кьолн Доминикус Швадерлап и Ансгар Пуф.
БТА