Палестинците и израелците са песимисти за мира в района
Палестинците и израелците са песимисти за мира в района / netinfo

Палестинците и израелците са песимисти в оценката си шансовете за мир в района, става ясно от данните от социологическо проучване, цитирани от ДПА.

Само 31 процента от палестинците смятат, че е възможно да бъде постигнато мирно споразумение със сегашното израелско ръководство. Според 42 процента от израелците такова споразумение е възможно с умерения палестински президент Махмуд Абас от движението Фатах, пише БТА.

Само една четвърт от анкетираните израелци смятат, че конфликтът може да бъде решен с преговори с палестинското правителство на националното единство, което включва членове на ислямисткото движение Хамас.

Абас неотдавна разпусна правителството и назначи кризисен кабинет, без членовете на Хамас, след като ислямистката групировка насилствено взе контрола над Ивицата Газа преди две седмици.

Много палестинци от Западния бряг и Ивицата Газа са посочили в анкетата, че искат промени в характера на Палестинската автономия.

Четиридесет и един процента от палестинците подкрепят разпускането на Палестинската автономия, 26 процента искат тя да бъде заменена с международен орган, одобрен от ООН, а 16 на сто подкрепят връщането към пълна израелска окупация. Четиридесет и девет процента от палестинците обаче са против премахването на Палестинската автономия. Четиридесет и два процента от палестинците подкрепят създаването на конфедерация с Йордания.

Йорданският крал Абдула и египетският президент Хосни Мубарак неотдавна отхвърлиха идеята за конфедерация с Йордания, поне до създаването на независима палестинска държава, припомня ДПА.

Проучването, осъществено от изследователския институт "Хари Труман" към Университета в Ерусалим и Палестинския център за политика и проучвания в Рамала, разкрива още, че 89 процента от израелците и 76 процента от палестинците смятат, че въоръжените сблъсъци между израелци и палестинци ще продължат. Анкетата е осъществена в периода 12-20 юни.