/ iStock/Getty Images
70-годишен американец, заразен с коронавирус и хоспитализиран за два месеца в болница в Сиатъл, бе изненадан да получи фактура от 181 страници на обща стойност над милион долара. Историята, разказва френският „Фигаро“, позовавайки се на публикация в „Сиатъл Таймс“.

Майкъл Флор бил приет на 4 март в Шведския медицински център Исаква в Сиатъл. Той остава там 62 дни и е толкова близо до смъртта една вечер, че сестрите му придържали телефона, за да се сбогува със съпругата си и двете им деца. Той обаче се възстановява и е изписан от болницата на 5 май под аплодисментите и възгласите на медицинския персонал.

ЕС планира постоянен резерв от важни лекарства и медицинско оборудване

Сърцето му, обаче, „почти спря за втори път“, когато получи дълга сметка от 181 страници и обща сума от 1 222 501,04 долара, пише ежедневникът. Фактурата описва подробно грижите, които са били полагани за лечението му, и стойността им: 9 736 долара на ден за стаята в реанимация, близо 409 000 долара за превръщането й в стерилна стая за 42 дни поради заразността от коронавируса, 82 000 долара за използване на респиратор за механична вентилация в продължение на 29 дни и 100 000 долара за грижата „последен шанс“, когато състоянието му с опасност за живота е ангажирало лекарите в продължение на два дни.

Майкъл Флор, който се възползва от Medicare, здравно осигуровка за възрастни хора, не трябва да изважда портфейла си, според „Сиатъл Таймс“. Гигантският план за помощ на американската икономика, приет от Конгреса, включва бюджет от 100 милиона долара за компенсиране на частните застраховки и болниците, лекуващи пациентите, жертви на COVID-19.
БГНЕС