Откровения на Умар Фарук Абдулмуталаб откриха в интернет
Откровения на Умар Фарук Абдулмуталаб откриха в интернет / снимкa: БГНЕС

Съобщения в интернет, за които се предполага, че са написани от 23-годишния нигериец, обвинен в САЩ за опит да взриви американски пътнически самолет, разкриват дълбоко религиозен и самотен млад мъж, който мечтаел да стане боец на свещената война (джихад), съобщи Асошиейтед прес.

В над 300 публикации потребител с име "Фарук 1986" размишлява нарастващото отчуждение от семейството му, срамът от сексуалните му желания и надеждите му, че в света ще започне "велик джихад". Макар че властите не са удостоверили, че Умар Фарук Абдулмуталаб е писал съобщенията, те съвпадат с личната му история.

Потребителското име съвпада с второто име и годината на раждането му. Съобщенията, които изглеждат писани набързо, пълни с правописни и граматически грешки, започват от 2005 г. Авторът споделя, че иска да започне нов живот далеч от престижния интернат във Великобритания и богатото си семейство в Нигерия.    

На 28 януари 2005 г. той пише: "Аз съм в ситуация, в която нямам приятел, нямам с кого да говоря и с кого да се посъветвам. Никой не ме подкрепя, чувствам се депресиран и самотен. Не зная какво да правя".

В друга изповед "Farouk1986" се терзае за това, че не успява да отклони поглед от жените с непокрити коси и предупреждава, че "косата на жената може лесно да възбуди желание у мъжа".

Съобщенията са публикувани в ислямисткия форум Gawaher.com, което на арабски буквално означава "скъпоценност" или "същина".

В. Вашингтон пост" пръв съобщи за публикациите в интернет. Няма коментар от американски официални представители.

В едно от посланията "Farouk1986" споделя, че пише от Йемен, където учи арабски в Института за арабски език в Сана. Служители в учебното заведение съобщиха, че директорът Мухамад ал Аниси е бил разпитван в продължение на два дни и все още е задържан. Според йеменските власти Абдулмуталаб е живял в страната от 2004 г. до 2005 г. и отново се върнал от август до декември тази година.

По думите на бащата, известния нигерийски банкер Умар Абдулмуталаб, малко преди да преустанови всякакъв контакт с близките си, младият Умар казал, че иска да учи ислямско право в Йемен, пише БТА.

Умар Фарук учил по магистърска програма в Дубай, когато съобщил на родителите си, че заминава за Йемен за няколко седмици, за да учи арабски. "Няколко седмици по-късно изпратил съобщение на семейството, че иска да остане и да учи шериатско право седем години, но баща му забранил", заяви министърката на информацията и комуникацията на Нигерия Дора Нкем Акунили.