/ iStock/Getty Images
Останките от четириног кит от средата на еоцена (преди около 42,6 млн. години) са открити в Перу, според статия, публикувана в научното списание „Кърънт Байолоджи“, съобщи РИА Новости.
 
Край Австралия заснеха гърбат кит албинос (СНИМКИ)

Останките на древния кит
са открити по южното крайбрежие на Перу. Животното е можело да се движи както по суша, така и във вода. Това е първото доказателство за наличието на този вид китове в целия Тихи океан. Отбелязва се, че пропорциите на предните и задните крайници на древното животно приблизително съответстват на тези, открити при по-ранни геоложки проучвания на подобни екземпляри от Индия и Пакистан.
  Структурата на опашните прешлени на кита, която е подобна на прешлените на бобрите и белките, предполага, че китът активно е използвал опашката си, за да се придвижва. В същото време тазът, стегнат до средната част на гръбначния стълб, вдлъбнатините по бедрата и запазените малки крайници показват, че животното е било в състояние да стои и дори да ходи по земята. Според изследователите тези нови доказателства показват, че древните четириноги китове са можели да пресекат южния Атлантик.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС