Операция „статичен удар запечатва петролния кладенец в Мексиканския залив
Операция „статичен удар запечатва петролния кладенец в Мексиканския залив / снимка: Reuters, архив

„Бритиш петролиъм" може да започне операция „статичен удар" за запечатване на петролния кладенец в Мексиканския залив още днес, съобщи Ройтерс, цитирайки адмирал Тад Алън, главният отговарящ от страна на американското правителство за овладяването на петролния разлив.

„Статичен удар" е част от двустепенна процедура по окончателното запечатване на находището. Първата операция включва изливане на земна маса и цимент в горната част на кладенеца, пише БТА. Тя ще бъде последвана от операция „Придънен удар", която също представлява изливане на цимент и земна маса, но в долната част на находището. Втората операция може да започне между 5 и 7 дни след приключването на „статичен удар".

Подобен опит за окончателно решение се провали през май. Общо от 3 до 5,3 милиона барела суров петрол са изтекли в Залива от 20 април до 15 юли, когато над течащия кладенец беше поставен похлупак.

Петролният разлив в Мексиканския залив започна, след като платформата „Дийп хърайзън" експлодира на 20 април 2010 г., убивайки 11 работници. Според оценки на експерти за по-малко месец (от 20 април до 30 май) в Мексиканския залив са се излели между 40 000 и 60 000 тона суров петрол. Шест седмици по-късно по оценки на правителството на САЩ от петролния кладенец са изтекли близо 190 милиона литра суров петрол. С това дойде и заплахата от екологична катастрофа по бреговете на Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

Според съветничката на президента по въпросите на енергетиката Каръл Браунър в историята на САЩ това е най-голямата екологична катастрофа.