Най-уязвимите жители на Северна Корея са "застрашени от глад", тъй като икономиката се влошава заради самоналожената блокада заради коронавируса, а санкциите на ООН, наложени заради ядрената програма на страната, трябва да бъдат облекчени. Това заяви експерт на ООН по правата на човека, цитиран от АФП.

От началото на миналата година обеднялата страна е под твърда блокада, за да се предпази от пандемията, като икономиката ѝ страда, а търговията с ключовия партньор Китай се свива драстично.

През юни държавната телевизия KCTV призна, че Северна Корея е изправена пред "продоволствена криза", алармирайки за това, че в страната с отслабващ
селскостопански сектор отдавна не може да се справи с изхранването на населението. През същия месец лидерът Ким Чен Ун заяви, че ситуацията с храните "става все по-напрегната".

Ким Чен-ун призова властите за подобряване живота на хората

Обикновените севернокорейци "ежедневно се борят... за достоен живот", а влошаващата се хуманитарна ситуация може да "прерасне в криза", заяви в последния си доклад Томас Кинтана, специален докладчик на ООН за правата на човека.

Пхенян е подложен на множество международни санкции заради ядрената си програма и програмата за балистични ракети, които отбелязаха бърз напредък при управлението на Ким.

Кинтана заяви, че тези ограничения трябва да бъдат облекчени, за да се защитят най-уязвимите хора в страната в условията на остър недостиг на храна.
"Най-уязвимите деца и възрастни хора са изложени на риск от гладна смърт", каза той. "Санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, трябва да бъдат преразгледани и облекчени, когато е необходимо, за да се улесни както хуманитарната, така и животоспасяващата помощ."

Докладът идва около три месеца след като Организацията по прехрана и земеделие към ООН заяви, че Северна Корея е изправена пред недостиг на около 860 000 тона храна през тази година и може да преживее "тежък период на недоимък". Пхенян стои настрана от преговорите по ядрената си програма след провала на втората среща на върха между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп в Ханой и отхвърля усилията на Южна Корея да съживи диалога.

Ким Чен Ун обещава да изгради непобедима армия

Под ръководството на президента Джо Байдън Съединените щати многократно декларираха готовността си да се срещнат със севернокорейски представители, като същевременно заявиха, че ще се стремят към ядрено разоръжаване на Пхенян. Но тази седмица Ким обвини Вашингтон за напрежението на полуострова и настоя, че оръжията на Пхенян са за самозащита и не са насочени към никоя конкретна държава.
БГНЕС