Обама води със 78 на 34 електорални гласа срещу Маккейн
Обама води със 78 на 34 електорални гласа срещу Маккейн / снимка: БГНЕС

Според преброяването на последните резултати от щатите, в които резултатите от гласуването вече се обработват, демократът Барак Обама печели 77 електорални гласа срещу 34 гласа, спечелени от опонента му от републиканската партия Джон Маккейн, съобщава Си Ен Ен.

Според прогнозите на медията Обама печели в щатите Масачузетс (12 електорални вота), Илинойс (21 вота), Кънектикът (7), Ню Джърси (15) Мейн (3 от 4), Мериленд (10), Федерален окръг Колумбия (3), Делауеър (3 гласа), Ню Хемпшир (4 гласа). Засега Джон Маккейн е сигурен победител в щатите Оклахома(7 гласа), Тенеси (11 гласа), Кентъки (8 гласа) и Южна Каролина (8 гласа), даващи му общо 34 гласа.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да има мнозинство от най-малко 270 гласа в 538-членната избирателната колегия..

Небивало висока бе активността на избирателите в американските щати, които могат да се окажат решаващи за резултата от президентските избори - Флорида, Охайо, Мисури и Вирджиния, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Небивал наплив на гласоподаватели имаше и в щата Мисури, който от 1904 г. досега на всички избори, със само едно изключение, е гласувал за победителя в президентските избори. В щата Охайо се очертава активност от 80 процента, добавя АФП.

Мнозинството от американците определят икономиката като най-важен проблем на президентските избори тази година, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на данни от национално екзит-пол проучване на нагласите на избирателите. Войната в Ирак е на второ място с 10%. Заплахата от тероризма и състоянието на здравеопазването са поставени на първо място от по 9% от анкетираните.

Специалистите очакват името на следващия американски президент да не стане ясно със сигурност преди 4 ч. по Грниуич (6 ч. сутринта в сряда българско време). Иначе последните избирателни секции ще затворят в Аляска в 8 ч. сутринта в сряда българско време.

В случай на победа, демократите планират да организират празник за десетки хиляди свои привърженици в Чикаго, където живее Барак Обама. Републиканците са предвидили вечерно тържество за хиляда привърженици на партията в престижен хотел във Финикс, Аризона, където е домът на Маккейн.