Обама съкрати присъдите на 61 осъдени престъпници
Обама съкрати присъдите на 61 осъдени престъпници / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдите на 61 затворници, повечето от тях осъдени за наркотрафик, предадоха АФП и АП. Това е символичен жест в момент, когато президентът се бори за реформа на наказателната система, отбелязва АФП.

Повечето от осъдените са били признати за виновни в престъпления несвързани с насилие като продажба на наркотици, притежание на наркотици с намерение за продажбата им или сродни престъпления. Някои от помилваните обаче са били обвинени за престъпления, свързани с огнестрелно оръжие, посочва АП. След президентската намеса повечето от тях ще бъдат освободени на 28 юли.

Пентагонът изпраща дузина затворници от Гуантанамо в други страни

Обама отдавна призовава да се премахнат строгите наказания за свързаните с наркотици престъпления. Според критиците те водят до прекомерни наказания и прекалено голям брой на присъдите. С подкрепата на Обама през последните години американското министерство на правосъдието даде насоки на прокурорите да ограничат използването на задължителни минимални присъди и разшири критериите за намаляване на присъди и помилване.

Обама често напомня, че в САЩ живеят само 5% от хората по света, но в затворите на САЩ се намират 25% от лишените от свобода, припомня АФП. Общо 2,2 млн. души се намират в американски затвори.

И сред двете партии в Конгреса има широка подкрепа за промяна в наказателната система, но инициативата се забави, след като хаотичната кандидат-президентска кампания направи все по-трудно сътрудничеството между републиканци и демократи, отбелязва АП.

В писмо до затворниците Обама заяви, че правото на президента да помилва и да съкращава присъди се дължи на разбирането, че хората заслужават втори шанс, след като са допуснали грешка, довела до осъждането им. Днес президентът се срещна на обяд с хора, чиито присъди са били съкратени, за да чуе за проблемите пред реинтеграцията им в обществото.

Общо Обама е намалил присъдите на 248 затворници, което е повече от предишните шестима президенти, взети заедно, съобщава Белият дом. Очаква се с приближаването на края на президентския мандат на Обама той да взема повече подобни решения, отбелязва АП.

Барак Обама, президент , присъди