Обама след среща с Раул Кастро: Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба
Обама след среща с Раул Кастро: Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба / снимки: БГНЕС

Отношенията на САЩ с Куба не могат да претърпят трансформация за една нощ, заяви американският президент Барак Обама след разговор в Хавана с Раул Кастро, предаде Ройтерс. Обама обаче определи днешния ден като нов ден в отношенията на САЩ с карибската островна държава, допълва Франс прес.

Десетилетия наред беше немислимо американски президент да посети Куба, но днес е нов ден в отношенията между двете страни, каза Обама, цитиран от ДПА.

Напълно съм уверен, че ако запазим този курс, ние ще постигнем по-светло бъдеще както за народа на САЩ, така и за народа на Куба, допълни той.

Президентът каза, че е имал открит и честен разговор с Раул Кастро по въпроса за човешките права и демокрацията, както и по въпроса за сътрудничеството, предаде Ройтерс. Той благодари на Кастро за духа на откритост по време на разговора.

Обама след среща с Раул Кастро Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба
netinfo

Историческа среща на Барак Обама и Раул Кастро в Хавана

Президентът изрази надежда, че ще има възможност утре да се срещне и с представители на кубинското гражданско общество. Той каза, че е подчертал пред кубинския лидер, че САЩ ще продължат да говорят в подкрепа на демокрацията и на човешките права в Куба, предаде Ройтерс. Президентът посочи, че разногласията по въпроса с човешките права и демокрацията са пречка за укрепване на връзките между САЩ и Куба. Той обаче припомни, че САЩ имат остри разногласия по въпроса за човешките права и с Китай и с Виетнам, предаде Ройтерс.

Обама добави, че по време на срещата Кастро пък е отправил критики заради бедността и расовите отношения в САЩ, допълва ДПА.

Говорейки за кубинците, Обама каза, че бъдещето на Куба ще бъде решено от самите кубинци, а не от САЩ или от друга страна, предаде Франс прес.

Той каза, че САЩ са готови да установяват повече търговски връзки с Куба, което ще доведе до създаване на работни места както за американците, така и за кубинците. Президентът призова Кастро да позволи създаването на повече съвместни предприятия, както и да позволи на чужди компании да наемат кубинци директно на работа, предаде Ройтерс.

Обама съобщи, че американските авиокомпании ще започнат директни полети до Куба тази година, допълва Ройтерс.

Обама след среща с Раул Кастро Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба
netinfo

САЩ и Куба официално възстановиха отношенията си

Говорейки за ембаргото на САЩ над Куба, Обама каза, че то ще приключи, но добави, че не е сигурен кога ще стане това, предаде Ройтерс. Президентът обаче добави, че нараства интереса в американския Конгрес за вдигане на това ембарго.
Обама подчерта, че САЩ не гледат на Куба като на заплаха за страната и каза, че се надява, че неговата визита в Куба ще отвори нова глава в двустранните отношения, предаде Ройтерс.

Той посочи, че е казал на Кастро, че трябва да се придвижват напред, а не да гледат назад.

Кубинският лидер от своя страна приветства подкрепата на Обама и на американското правителство в американския Конгреса по въпроса за вдигането на американското ембарго, наложено на Куба от 1962 г., предаде Франс прес. Кастро определи последните мерки на Обама за смекчаване на ембаргото като позитивни, но недостатъчни стъпки, допълва агенцията.

Кубинският лидер призова за вдигане на ембаргото. Той призова също така САЩ да върнат на Куба земите, използвани за американската военноморска база в залива Гуантанамо в Куба, предаде Асошиейтед прес.

Обама след среща с Раул Кастро Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба
netinfo

Кастро посочи, че приветства промените, предприети от администрацията на Обама, които позволяват подновяването на полетите между САЩ и Куба, както и промените в телекомуникационната сфера, но отново изтъкна, че продължаващото ембарго, е едно от най-големите препятствия пред икономическото развитие на Куба и благото на кубинския народ.

Раул Кастро призна, че между двете страни има дълбоки различия, които никога няма да изчезнат, допълва Ройтерс. Той посочи, че САЩ и Куба трябва да приложат на практика изкуството на цивилизованото съжителство, допълва Ройтерс.

Кастро подчерта, че двете страни трябва да приемат и уважават различията си, а не да ги превръщат в център на отношенията помежду си, предаде Франс прес. Кубинският лидер заяви, че двете страни трябва да насърчават отношения, които са във взаимен интерес за техните народи.

Говорейки за човешките права, Кастро каза, че нито една страна на света не изпълнява всички международни стандарти в областта на правата на човека, предаде Ройтерс.

Обобщението на разговора помежду си Обама и Кастро направиха на съвместна пресконференция, посочва Ройтерс и допълва, че на нея Кастро е отговарял и на въпроси на журналисти, което е рядкост.

В отговор на въпрос, свързан с политическите затворници в Куба, Кастро гневно поиска да му се представи списък с такива затворници, предаде Ройтерс.

Обама след среща с Раул Кастро Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба
netinfo

Има ли политически затворници? Дайте ми списък с имена и ако има политически затворници, те ще бъдат пуснати на свобода още преди настъпването на нощта, каза каза Кастро, отразявайки кубинската позиция, че в страната няма политически затворници, предаде Франс прес.

На пресконференцията двамата лидери съобщиха, че са обсъдили и въпроса за задълбочаване на сътрудничеството в превенцията на вируса Зика, посочва Ройтерс.

Паралелно на срещата на Обама с Кастро имаше среща и на водещите дипломати на двете страни - Джон Кери и Бруно Родригес, предаде ТАСС.

На нея Куба постави условията си за пълна нормализация на отношенията със САЩ, а именно отмяна на ембаргото и връщането на територията, на която се намира военноморската база в Гуантанамо.

Източник: БТА