Обама обеща да обсъди правата на човека с Раул Кастро
Обама обеща да обсъди правата на човека с Раул Кастро / БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама, който ще пристигне на историческо посещение в Куба тази неделя, обеща на дисидентската организация "Дамите в бяло", че ще говори със своя кубински колега Раул Кастро за препятствията пред упражняването на правата на човека на острова, предаде АФП.

В писмо на английски, изпратено на 10 март и публикувано вчера на интернет страницата на кубинското движение "Дамите в бяло", Обама уверява, че приема много сериозно опасенията на правозащитниците в Куба.

Обама иска да посети Куба преди края на мандата си

"Напълно разбирам пречките, с които се сблъскват кубинците, за да упражняват правата си. САЩ смятат, че никой, в Куба или където и да било, не трябва да се изправя пред заплахи, арест, или физическо насилие просто, защото е упражнил универсалното право гласът му да бъде чут", пише в писмото на американския президент. Обама обещава, че ще обсъди тези въпроси направо с президента Кастро.

Белият дом потвърди, че писмото наистина е изпратено от Обама.

През 2015 г. Обама възстанови дипломатическите отношения с комунистическия остров, прекъснати преди повече от половин век. Той ще посети Куба от 20 до 22 март. Последното посещение на американски президент на съседния остров се е състояло през 1928 г.

След половин век "стратегия на изолация, която просто не проработи, вярвам, че можем да направим повече" за кубинския народ и за разпространяването на нашите ценности, се казва в писмото на Обама. Той припомня, че е казал ясно, че Вашингтон и Хавана ще продължат да отстояват различни позиции и че ще обсъждат различията си.

САЩ и Куба официално възстановиха отношенията си

Същевременно днес кубинската опозиция се оплака, че точно преди визитата на Обама властите са арестували около 300 души, предаде ДПА.

Те са били задържани за кратко през уикенда. Повечето от тях са били от забраненото политическо движение Патриотичен съюз за Куба, съобщи лидерът му Даниел Ферер. Той самият е прекарал десет часа в ареста.

Около 40 жени от движението "Дамите в бяло" също са били арестувани преди и след мирен протест на групата вчера, каза Берта Солер, която е лидер на "Дамите в бяло".

Източник: БТА