Барак Обама
Барак Обама / БГНЕС
Бившият президент на САЩ Барак Обама наруши мълчанието си след напускането на Белия дом преди 10 дни и подкрепи с изявление протестите срещу антиимигрантския указ на своя наследник Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп
 
"Президентът е фундаментално несъгласен с дискриминацията на хора въз основа на тяхната вяра или религия", заяви говорителят на Обама Кевин Люи.

Още едни холивудски награди бяха белязани от политиката и Тръмп (ВИДЕО)
 
В първото си изявление от името на бившия президент, Люис каза, че Обама е трогнат от степента на ангажираност (в обществения живот), демонстрирана от хората из цялата страна. "Действията на гражданите, реализиращи своето конституционно право да се събират, да се организират и да правят така, че представителите на властта да ги чуват - точно това ние очакваме да видим, когато на карта са поставени американските ценности", подчертава Обама в изявлението си.
 
Люис, цитиран от ДПА, отхвърли и твърдението на Тръмп, че неговата политика по въпроса за имиграцията е подобна на действията на Обама от 2011 г., когато той забрани издаването на визи за бежанци от Ирак за 6 месеца.

Десетки хиляди протестираха в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп

От канцеларията на Обама също разпространиха откъси от негова реч през ноември 2015 г., в която той нарича "позорна" идеята за забрана на влизането на мюсюлмани в страната.
 
АП добавя, че Тръмп и Белият дом яростно отричат, че новият президентски указ е насочен конкретно срещу мюсюлманите.
 
Източник: БТА