Обама иска да затвори Гуантанамо
Обама иска да затвори Гуантанамо / снимка: Reuters, архив

Американският президент Барак Обама заяви, че не иска обявилите гладна стачка затворници от Гуантанамо да умрат, предаде Франс прес.

Същевременно президентът подчерта, че не е изненадан от проблемите, възникнали в затвора, намиращ се в американската база в Куба.

Президентът обеща да положи нови усилия за затваряне на центъра за задържане. Той подчерта, че неговата администрация ще поднови диалога с Конгреса в тази насока, за да бъдат преодолени препятствията пред закриването на затвора, предаде Ройтерс.

"Считам, че военният затвор в Гуантанамо трябва да бъде закрит. Той не е нужен. Той ни излиза доста скъпо и не е ефективен, а само вреди на нашия имидж на международната сцена", посочи Обама, цитиран от БГНЕС.

Президентът обаче не поясни как ще преодолее както препятствията пред тази идея в Конгреса, така и пречките от политическо и юридическо естество.

В Гуантанамо сега се намират 166 затворници. Над 90 от тях са започнали гладна стачка. Тя беше обявена от няколко затворници още на 6 февруари и се организира в знак на протест, че хората са държани в затвора без предявени обвинения или съдебно дело. Постепенно към нея се присъединиха още задържани.