Обама: Има пропуски в системата за сигурност
Обама: Има пропуски в системата за сигурност / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама прекъсна за втори пореден ден ваканцията си в Хавай и заяви, че опитът за атентат срещу самолет на "Нортуест еърлайнс", летящ към Детройт в навечерието на Коледа е бил възможен благодарение на комбинация от човешки грешки и пропуски в системата за сигурност, предаде Ройтерс.

Президентът обърна внимание върху няколко неща, на които е трябвало да се обърне специално внимание, за да не се допусне нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб да извърши опита за атентат.

"Когато нашето правителство има информация за потвърден екстремист, и тази информация не се споделя и по нея не се предприемат действия, както би трябвало, имаме грешка в системата, която смятам за напълно неприемлива", заяви Обама в база на американската морска пехота недалеч от дома, в който прекарва ваканцията си.

"Трябва да се поучим от тази случка и да действаме бързо, за да поправим пропуските в системата, защото нашата сигурност и нашият живот са изложени на опасност", каза още той, цитиран от БТА.

Обама съобщи, че е наредил инспекция на инцидента и определи случая като потенциално катастрофален пропуск в системата за сигурност.

Междувременно стана ясно, че американски и йеменски служители на специалните служби проучват нови мишени за евентуални ответни удари в Йемен, съобщи Си Ен Ен, цитирайки анонимни американски източници. Групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров", базирана в Йемен, пое отговорност за неуспешния опит за атентат срещу американски самолет на Коледа, припомня Ройтерс. Специалните служби се опитват да идентифицират мишени, директно свързани с атентата срещу самолета от Амстердам за Детройт.