Няма да има предпазни клаузи в доклада на ЕК
Няма да има предпазни клаузи в доклада на ЕК / netinfo

Очаква се Европейската комисия да отправи критики към България и Румъния заради неизпълнение на поставените от ЕС цели за подобряване на правосъдието и укрепване на борбата с организираната престъпност и корупцията. Окончателните изводи от доклада на Европейската комисия за напредъка на двете страни по проблемните области, които за България са 6, а за Румъния са 4, ще бъдат направени от нейния председател Жозе Мануел Барозу.

Според предварителния текст на доклада на ЕК, който в часовете преди обяд ще претърпи незначителни корекции, не се препоръчва задействането на нито една от предпазните клаузи, записани в Договора ни за членство. Посочено е също, че България ще се предпази от активиране на клаузите, само ако продължи да полага прилежни усилия и продължи реформите. Записано е, че страната ни отбелязва напредък в проблемните области, въпреки, че все още липсват убедителни резултати в ключови сфери като правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията. В заключенията на неокончателния вариант на доклада е посочено, че „няма място за самодоволство в изпълнението на реформите в тези области.” Еврокомисията отчита, че като цяло страната ни е постигнала известен напредък по отношение на прозрачността на съдебния процес, но че е необходимо повече време, за да се прецени дали новите закони ще имат очакваното отражение.

„Все още има очевидни слабости в претворяването на намеренията в дела”, е един от изводите в доклада. В документа се казва, че България е отчела спад в престъпленията срещу личността, но статистически данни, с които българското правителство е защитило тази тенденция, не отличават ясно типовете извършени престъпления. Според Еврокомисията в тази статистика се сместват битовите убийства и убийствата, свързани с организираната престъпност. Като истински измерител на успеха в тази област е посочен броят на успешните разследвания и повдигнатите обвинения. До октомври тази година страната ни ще трябва да изготви план за действие за изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия, а до 31 март следващата година - да докладва на комисията за своя напредък.