Новото председателство на ЕС трябва да реши проблемите около Лисабонския договор
Новото председателство на ЕС трябва да реши проблемите около Лисабонския договор / cнимкa: БГНЕС

Започналото вчера председателство на Франция в ЕС бе ознаменувано с шумен скандал, единодушна е днешната руска преса. Полският президент Лех Качински отказа да подпише Лисабонския договор, пише московският в. "Комерсант". Преодоляването на поредната криза в ЕС може да трае няколко години и за дълго време да забави разширяването на Евросъюза в източна посока, твърди изданието. Поляците се пазарят с Брюксел в стремеж да изтръгнат от него колкото може повече бонуси срещу своето съгласие с евроинтеграцията, посочва "РБК дейли". В самата Полша има различни мнения за постъпката на Лех Качински, изтъква "Время новостей".

Според премиерът Доналд Туск, поведението на Качински нарежда Полша сред държавите, които подкопават общото европейско бъдеще, посочва изданието. Демаршът на Качински не е спонтанна проява на чувства, а добре обмислена акция, целяща да реши много задачи, коментира официозът "Росийская газета". Според вестника "зад нея явно прозира все същата политика на едва прикрит шантаж, която Варшава според обстоятелствата прилага ту към съюзниците си от НАТО и ЕС, ту спрямо Вашингтон по въпросите около ПРО. Освен това, "Варшава силно се ядоса на Париж и Берлин заради отношението им към Украйна в Букурещ", посочва всекидневникът.

На последната среща на НАТО в Румъния Германия и Франция се обявиха против активно лансираната от САЩ и Полша идея за ускорено приемане на Украйна в НАТО, припомня "Росийская газета". Варшава няма нищо против да играе ролята на "големия брат" в отношенията с Киев и естествено не е безкористна. От известно време в полските коридори на властта витае призракът на Жечпосполита - някогашната полско-литовска федерация, която да се възстанови в границите от Балтийско до Черно море, добавя "Росийская газета".

Междувременно президентът на Полша Лех Качински заяви, че ще подпише Договора от Лисабон единствено в случай, че договора бъде одобрен от Ирландия.“В случай, че Ирландия одобри договора в съответствие със своето законодателство, аз ще го подпиша. В случай, че Ирландия промени своята сегашна позиция без да й бъде оказан някакъв натиск, изхождайки от съгласие с европейците, тогава Полша няма да поставя никакви препятствия”, заяви Качински.