/ Istock
Руските следователи обявиха, че са започнали разследване за корупция срещу високопоставен служител на армията, генерал Валерий Муминджанов.

Това е най-новото дело от поредицата такива, разглеждани от някои наблюдатели като чистка, предаде АФП.

От април насам в Русия са задържани или са станали обект на преследване най-малко 10 служители на министерството на отбраната и генерали по дела за измами и корупция, повече от две години и половина след началото на руската офанзива срещу Украйна.

Следственият комитет на Русия, влиятелен съдебен орган, съобщи в Телеграм, че Валерий Муджанов е обвинен в „приемане на подкуп в особено големи размери“, което е престъпление, наказуемо с до 15 години затвор.

Мумиджанов е заместник-командир на Ленинградския военен окръг, отговарящ за логистиката, и бивш служител в Министерството на отбраната.
Според разследващите той е получил подкуп в размер на повече от 20 милиона рубли (около 202 000 евро) при подписването на договори за доставка на униформи за армията.

Муминджанов и семейството му „притежават множество имоти в Москва и Воронеж на стойност над 120 млн. рубли, чиято законност в момента се проверява“, допълват те.

Разследванията и арестите на служители от армията и отбраната в Русия се увеличиха от април насам, малко преди смяната на министър Сергей Шойгу с Андрей Белоусов, икономист, натоварен с оптимизирането на колосалните военни разходи на страната.

Кремъл отрича да е имало кампания за чистка, настоявайки, че става въпрос за класическа антикорупционна операция, тъй като руският отбранителен сектор от много години е преследван от скандали.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС