В последните дни от мандата си администрацията на Тръмп наложи нови санкции срещу участници в изграждането на Северен поток 2
В последните дни от мандата си администрацията на Тръмп наложи нови санкции срещу участници в изграждането на Северен поток 2 / getty images
Новите санкции на САЩ срещу полагащия тръбите на газопровода „Северен поток 2“ кораб „Фортуна, не могат да спрат работата по завършването на проекта, но ще ще я усложнят максимално. Действието на санкциите ще забави строителството и може да оскъпи реализацията на проекта с повече от милиард долара до общо 11 милиарда, пише „Российская газета“.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак заяви, че „Северен поток 2“ ще бъде завършен. „За Европа този газопровод е възможност за получаване на допълнителен екологичен ресурс. Страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта, така че той ще бъде завършен“, каза Новак.

В проспекта на „Газпром“ за новото пласиране на облигации не се изключва спирането или пълното замразяване на проекта поради политически натиск. Това не означава, че „Газпром“ развява бялото знаме, той е длъжен само да предупреждава инвеститорите за потенциални рискове, обяснява Константин Симонов, ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност.

Той подчерта, че проектът има желязна икономическа обосновка - доставката на газ от Ямал през Северен поток 2 е с 1900 км по-кратка, отколкото през Украйна.

Първият пакет санкции срещу „Северен поток 2“ беше приет в края на 2019 г. и се отнасяше за кораби, полагащи тръби за газопровода на дълбочина над 30,5 метра. След това швейцарският Allseas отказа по-нататъшната работа по проекта. Сега се използват руски кораби за завършване на тръбопровода.

През януари САЩ приеха бюджет за отбрана, който включва нови санкции срещу тръбопровода. Те са насочени срещу организации, които предоставят техническа поддръжка на кораби, извършващи строителство, както и осигуряват застрахователни и сертификационни услуги.

След това норвежката компания DNV GL отказа да сертифицира проекта, а швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group отказа да предоставя услуги на корабите, участващи в строителството. Сега санкциите застигнаха и „Фортуна“ и неговия собственик KBT-Рус.

Европейските компании няма да могат да участват в оборудването на този кораб, посочва анализаторът на Finam Иван Семченков. Според него е трудно да се прецени доколко това ще забави проекта, завършен към момента на над 90%.

Според Симонов САЩ нарушават собствените си основни принципи на свободна търговия и свободен пазар. Вместо лоялна конкуренция между американския втечнен природен газ и руския газопровод, те предлагат да се разгледа чисто икономически проект в политическата равнина с аргумента, че Северен поток 2 представлява заплаха за енергийната сигурност на Европа.

„Оказва се, че когато се доставя руски газ през Украйна, той е безопасен, но когато е по дъното на Балтийско море, това представлява заплаха“, подчерта експертът.

Съединените щати няма да могат да спрат работата по завършването на проекта, въпреки че ще я усложнят максимално.

Причините за толкова острото противопоставяне на руския проект от САЩ се крият не само в областта на геополитиката, казва Евгений Гавриленков, професор във Висшето училище по икономика, партньор на GKEM Analytica. Според него натискът върху „Северен поток 2“ ще продължи и дори ще се засили, тъй като той има напълно утилитарна обосновка.

„Съединените щати са дълбоко дефицитна икономика, хронично задлъжняла, независимо дали е бюджетен дефицит или дефицит по текущата сметка в платежния баланс“, обясни той.

През последните години Европа стана най-печелившият регион за САЩ по отношение на платежния баланс, докато преди десет до петнадесет години Китай, Япония и арабските страни бяха основните кредитори. Опитвайки се да принуди Европа да купува повече енергийни ресурси от САЩ (вместо руски), Вашингтон решава настоящите си макроикономически проблеми“, уточнява Гавриленков.

Източник: „Фокус“