/ БГНЕС
Обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в град Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, като се позова на видео, излъчено в руска медия.

Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан
 
Във видеото от разпита на обвиняемите за атаката в Подмосковието, проведен от руската Федерална служба за сигурност, излъчено по Първи канал на руската телевизия един от обвиняемите казва, че човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница.

„Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев“, казва той.

БТА

БТА

Украинската агенция УНИАН, коментирайки изнесената от руския Първи канал информация, нарича този руски канал "пропагандистки" и преразказва версията, която тиражират по време на разпит обвиняемите за атаката в "Крокус сити хол". 

"Пропагандистите твърдят, че мъжете са били задържани на 141 км преди границата, като се твърди, че са получили инструкции от своя водач, който им е подготвил два коридора", посочва УНИАН в коментар за видеото, излъчено по Първи канал. 

"В същото време историята не обяснява как точно нападателите е трябвало да преминат руската граница и защо Беларус твърди, че терористите са се опитали да влязат на нейна територия", посочва украинската агенция.

УНИАН припомня, че нападателите от концертната зала в Подмосковието са избягали от мястото на инцидента с кола и са били задържани едва на следващия ден. Путин заяви, че терористите са били задържани на път за границата с Украйна, където са им подготвяли "прозорец", допълва агенцията. Скоро след това Александър Лукашенко заяви, че след терористичното нападение е била засилена охраната на границата, така че нападателите "са обърнали гръб и са отишли в участъка на украинско-руската граница". 

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението. САЩ също са сигурни в тяхното участие, като са предупредили Русия за вероятността от атака. В същото време Москва активно се опитва да хвърли вината върху Украйна", коментира УНИАН.

След нападението в концертната зала "Крокус сити хол" руски представители не веднъж заявиха, че подозренията им падат върху "украински националисти", като в даден момент те замесиха и западни страни в тези обвинения. Още непосредствено след атаката украински представители, но и представители на проукраински руски доброволчески групи, действащи в Украйна, отрекоха да са замесени в нападението. Впоследствие при всеки намек на Москва в тази насока украински представители заявиха, че версията на руските представители не е вярна.

БГНЕС

Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев нарече лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия „съучастници“ в нападението срещу „Крокус сити хол“, зад което според него стои Украйна.

В публикация в платформата „Екс“ Медведев написа, че „истинските поръчители са бандеровските изроди, вашите възпитаници. А съучастници в това убийство сте всички вие, (президентът на САЩ Джо) Байдън, (президентът на Франция Еманюел) Макрон, (премиерът на Великобритания Риши) Сунак, (канцлерът на Германия Олаф) Шолц и останалите“.

Отговорност за атаката още в нощта на 22 срещу 23 март пое афганистанският клон на "Ислямска държава". Веднага след това американски разузнавателни представители казаха, че според разузнавателни данни ИД е отговорна за атаката. Впоследствие световните агенции публикуваха и информации, че САЩ и Иран са предупреждавали преди атентата Русия за подобна терористична заплаха.

В нападението в концертната зала в Красногорск в Подмосковието загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Петър Къдрев/БТА