Нови сблъсъци в Източна Украйна, Порошенко укрепва силовия блок
Нови сблъсъци в Източна Украйна, Порошенко укрепва силовия блок / БГНЕС

След възобновяването в понеделник от правителството в Киев на операцията за потушаване на проруския бунт в Източна Украйна сблъсъците там не спират, предадоха световните агенции.

Близо до проруския бастион Донецк правителствени сили унищожиха конвой от пет военни камиона "Камаз", превозващи бунтовници, обяви украинското министерство на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС. От министерството не дадоха повече сведения за операцията, но съобщиха, че през последните 24 часа е имало престрелки със сепаратистите на общо 16 контролни пункта и други позиции на правителствените сили.

При един от сблъсъците руски граничен пост пострада от случайно попаднала от украинска страна граната, предаде ДПА, отбелязвайки, че инцидентът става само ден, след като Киев и Москва се споразумяха да започнат преговори за дългосрочно двустранно примирие.

На руския граничен пункт "Новошахтинск" в резултат на попадение на украински снаряди са пострадали четири сгради, съобщи ИТАР-ТАСС. Пунктът временно е затворен. По сведения на Франс прес 9 украински гранични полицаи са били ранени при обстрел от сепаратисти на срещуположния граничен пост "Долянски".

Междувременно парламентът на Украйна утвърди предложения от президента Петро Порошенко Валерий Хелетей за министър на отбраната, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Върховната рада одобри също предложения за началник на генералния щаб генерал Виктор Муженко.

Новото попълнение в силовия блок на Украйна "ще може да подобри положението в армията и да прекъсне действащите от години корупционни схеми", каза Порошенко. Няма да допуснем позорене и оклеветяване на нашата армия" изтъкна президентът, представяйки новия министър на отбраната пред депутатите.

Четиридесет и шест годишният Хелетей е работил дълго време в органите на вътрешното министерство. От 2007 до 2009 г. той е началник на Управлението за държавна охрана, което оглавяваше също от март тази година до сегашното си назначение.

За Муженко президентът Порошенко каза, че е "човек, проявил героизъм по време на антитерористичната операция, генерал със стратегическо мислене, ползващ се с безспорен авторитет сред личния състав, истински професионалист и патриот".

Източник: БТА