Новата група на крайнодесните в ЕП депозира документите за създаването си
Новата група на крайнодесните в ЕП депозира документите за създаването си / netinfo
Новата група на крайнодесните партии в Европейския парламент депозира официалните документи за учредяването си, съобщи нейният председател, френският евродепутат от Националния фронт Брюно Голниш, цитиран от Франс прес.

Официалното съобщение за създаването на новата група ще бъде направено при откриването на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург към 18 часа местно време (19 часа българско време).

Фракцията "Идентичност, традиция и суверенитет" ще бъде съставена от 20 европейски депутати, сред които един българин – Димитър Стоянов от партия "Атака". В новата група влизат още седем французи от "Националния фронт", сред които неговият председател Жан-Мари льо Пен, петима румънци, трима белгийци, двама италианци, включително внучката на фашисткия диктатор Бенито Мусолини Алесандра Мусолини, и по един австриец и британец.

Основни принципи на "Идентичност, традиция и суверенитет" ще бъдат "признаването на националните интереси, суверенитети, идентичности и различия", ангажирането в подкрепа на християнските ценности и традиционното семейство, както и противопоставянето на една "единовластна и бюрократична Европа, на една европейска свръх държава".

Голниш се надява създаването на групата да изиграе ролята на катализатор, отбелязва Франс прес. "Много колеги казват в частни разговори, че споделят нашите идеи, но се колебаят да направят трудната крачка", обясни той.

Съобщението миналата седмица за създаването на "Идентичност, традиция, суверенитет" бе посрещнато с критики от страна на Израел, който изрази дълбока загриженост, и от европейските социалисти, които поискаха да бъде направен "санитарен кордон" около новата група.

Това не е първият случай, когато крайната десница в Европейския парламент се обединява, припомня агенцията. Жан-Мари льо Пен на два пъти оглавяваше такива групи - между 1984 и 1989 г. и между 1989 и 1994 г. Оттогава насам обаче представителите на крайнодесните партии бяха със статут на независими заради разногласията помежду им.