Нигерийският атентатор бил умен, учтив и религиозен
Нигерийският атентатор бил умен, учтив и религиозен / снимки: БГНЕС, Reuters

Нигериецът, обвинен за опит да взриви американски самолет, е бил отличен студент, но още в училище е бил сравняван с имам заради предаността си към исляма, която накрая го е отделила от богатото му семейство.

23-годишният Умар Фарук Абдулмуталаб е най-малкият от 16-те деца на богат нигерийски банкер, който се е притеснявал за крайните му разбирания. Обвиненият е учел машинно инженерство в Университетския колеж в Лондон. Преди колежа, съучениците му са го наричали "Алфа", местен термин за мюсюлмански духовник.

Младежът е подкрепял талибанския режим, който управляваше Афганистан до 2001 г., когато беше свален от водената от САЩ коалиция след атаките на 11 септември. "Спомням си, че той подкрепяше талибаните, докато останалите мюсюлмански деца в училище ги смятаха за група откачалки", казва Майкъл Ример, учител по история в училището му в Ломе, столицата на Того. Въпреки това, Абдумуталаб е бил "мечтата на всеки учител - много умен, ентусиазиран, много схватлив, много учтив".

В момента британската полиция претърсва бившето жилище на ученика-мечта. След Лондон, той е живял в Египет и Дубай, като е прекъснал връзки със семейството си и се смята, че е тренирал със свързан с "Ал Кайда" експерт по взривовете в Йемен. Баща му е бил толкова загрижен за религиозния екстремизъм на сина си, че се е свързал с американското посолство в Абуджа и Абдулмуталаб е бил включен в списък на свързани с тероризма, но не му е забранено да пътува със самолет. Роднините му все още не могат да повярват, че се е опитал да взриви самолет.

Междувременно Абдулмуталаб беше прехвърлен от болницата във федерален затвор, заяви неговият адвокат. Адвокатът Мириам Сифър каза пред телевизия Channel 7 в Детройт, че заподозреният Умар Фарук няма право да говори с никого, включително с членове на неговото семейство, след задържането му в петък. Вчера той беше прехвърлен в медицинския център на университета в Мичиган, където беше лекуван от сериозни наранявания, получени докато се опитал да свали полет 253 на "Нортуест Еърлайнс", като взриви експлозивно устройство, скрито в неговото бельо.

Нигерийският атентатор бил умен учтив и религиозен
netinfo

БГНЕС уточнява, че днес е насрочено изслушване по делото срещу нигерийския гражданин в съд в Детройт, в което ще бъде обсъдено искането на американските власти за ДНК проба от Абдулмуталаб. В момента разследването се опитва да установи по какъв начин 23-годишният Абдулмуталаб е свързан с тероризма. Той сам призна, че е бил обучаван от Ал Кайда в Йемен.

Междувременно стана ясно, че холандската военна полиция разследва възможността съучастник да е помогнал на нигериеца. Американско семейство, което пътувало в самолета, Кърт и Лори Хаскъл, заявиха, че видели висок добре облечен мъж на видима възраст около 50 години с извършителя Умар Фарук Абдулмуталиб в петък сутринта на амстердамското летище Схипхол. Те твърдят, че мъжът се опитал да качи Абдулмуталиб на полет 253 на "Нортуест еърлайнс" без паспорт. "Към този момент нямаме информация дали е имало друг човек. Проверяваме всички получени сигнали и информация", заяви говорител на военната полиция, цитиран от БТА.

Полицията проверява записи от охранителни видеокамери, за да видят дали те потвърждават разказа на американското семейство. Тя вече посочи, че Абдулмуталиб не е минал през паспортна проверка в Схипхол на идване от Лагос.

Говорителят обаче отбеляза, че е твърде малко вероятно Абдулмуталиб да е могъл да се качи на самолета без да е показал паспорт в един или друг момент.

Белият дом предупреди политическите си опоненти да не използват провалилата се терористична атака за партийни цели, докато американският президент Барак Обама все още не е направил изявление за провалилата се атака срещу американски пътнически самолет. "Президентът вярва силно, че това не трябва да става партиен проблем", заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс, който изрази увереност, че всички ще се опитват по нова година да не предизвикват национално разделение.