Енио Мориконе
Енио Мориконе / БГНЕС
Енио Мориконе, който почина днес на 91 години, е композирал произведение в памет на жертвите от рухването на моста "Моранди" край Генуа, което ще звучи при откриването на новия виадукт в края на юли, съобщи ТАСС.

Композицията "Tante pietre a ricordare" ще бъде изпълнена за пръв път от оркестъра и хора на театър "Карло Феличе" в Генуа на церемонията по откриването на новия мост, проектиран от известния архитект Ренцо Пиано, пише италианският вестник "Секоло XIX".

Отиде си великият композитор Енио Мориконе (ВИДЕО)

"Изключително запомнящата се и трогателна композиция е с продължителност четири минути. Това е последната партитура, създадена от маестрото, който издъхна преди часове", се посочва в прессъобщение на театъра. Програмата предвиждала Енио Мориконе да дирижира дистанционно оркестъра. Вместо това при изпълнението диригент ще бъде синът му Андреа.

Енио Мориконе остави собственоръчно написан некролог

Мостът "Моранди" край Генуа, по който минава италианската магистрала А10 и е част от европейския път Е80, рухна на 14 август 2018 година, докато върху него се намираха над 30 леки автомобила и три камиона. При инцидента загинаха 43 души, няколкостотин души останаха без жилища, засегнати от падналата конструкция.

Новият мост бе завършен в края на април тази година.
БТА