Нашите в ЕП: Само ние с Румъния ли имаме проблем с ромите?
Нашите в ЕП: Само ние с Румъния ли имаме проблем с ромите? / cнимки: Sofia Photo Agency, архив
Европейският парламент дебатира за експулсирането на ромите
32330
Европейският парламент дебатира за експулсирането на ромите
  • Европейският парламент дебатира за експулсирането на ромите

„Посочване с пръст на България и Румъния като страни, които едва ли не единствени не са интегрирали своето ромско население, е изключително опасен прецедент, който засилва и без това съществуващия скептицизъм по отношение на членството на двете страни в Европейския съюз". Това заяви за Дарик българският евродепутат Илияна Йотова.

Йотова коментира хода на дебатите на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, където се обсъжда положението на ромското малцинство - тема, провокирана след решението на Франция да експулсира от страната роми от Румъния и България. Очаква се утре да бъде гласувана резолюция по проблема, който предизвика противоречиви реакции в Европа, както и протести.

В 90 процента от мненията, които се чуха в пленарната зала, се констатира, че има акт на много сериозно нарушение на правата на човека във Франция, защото се прави опит да се криминализира цяла етническа общност, съобщи Илияна Йотова. По думите й много от колегите й, включително французи, признавали, че за нито един циганин от България или Румъния няма съдебно решение, няма доказателства за експулсиране, а ставало въпрос за връщането на цели етнически общности в държавите им само на база техния произход.

Другата голяма тема, според Илияна Йотова, е дали Европа може да се справи с този проблем. „От 2005-та година до момента има над 6 резолюции, още толкова доклади по ромските въпроси, две срещи на върха по темата, които трябваше да насочат практически въпроса. Когато в един момент обаче възникне кризисна ситуация, се оказва, че има много хартия и малко възможности за действие", категорична е Йотова. И затова според нея следващата стратегия, която се замисля от ЕК, трябва да има конкретни записи, за да не остане абсолютно безполезен документ.

„Може би най-важното за нас като българска делегация, в което сме абсолютно единодушни всички български евродепутати е, че подобно посочване с пръст на две държави в ЕС - България и Румъния, като страни, които едва ли не единствени не са интегрирали своето ромско население, е един изключително опасен прецедент. И днес в пленарната зала се чуха приказки, вярно от представители на крайната десница, отново срещу двете държави като страни, чието място не е било в Евросъюза", заяви Илияна Йотова и попита от своя страна коя от останалите държави-членки на ЕС е решила проблема с ромите.

Илияна Йотова подчерта, че не трябва да се допусне темата с нашите и румънските роми във Франция да бъде обвързана с друг въпрос, който ще се обсъжда утре в Страсбург - за ограниченията за работа в Евросъюза за българите и румънците.

„Рано или късно трябваше ЕП да подхване тази тема, защото създалият се проблем във Франция всъщност е общоевропейски", коментира за Дарик евродепутатът от Атака Димитър Стоянов. Той припомни, че преди присъединяването на България към ЕС е имало европейски политици като Елс де Гроен, която сериозно е критикувала страната ни и българите за нетолерантно отношение към ромите и липсата на интеграция на тази част от обществото ни. „Какво виждаме в момента - Франция, която е една от най-мощните икономики в съюза, се затруднява с интеграцията на няколкостотин души, какво остава за България, която е в доста по-лошо икономическо положение, да интегрира стотиците хиляди роми на територията й", коментира Стоянов.

Според него ЕК трябва да се ангажира с една обща стратегия по този въпрос и днес председателят на комисията Жозе Мануел Барозу е дал заявка, че ще работи в тази посока.

В речта си пред ЕП председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу отправи скрита критика към Франция за експулсирането на имигранти от ромски произход, като заяви, че правата на гражданите трябва да бъдат уважавани навсякъде в ЕС. Барозу не спомена Франция поименно, но заяви, че европейските правителства са длъжни да спазват правата на малцинствата, точно както европейските граждани са длъжни да уважават закона.

Франция депортира повече от хиляда роми през последния месец, с което общият им брой от началото на годината достигна 8 000 души. „Расизмът и ксенофобията нямат място в Европа. По такива чувствителни теми, когато възникне проблем, трябва да действаме отговорно", заяви Барозу. „Всички в Европа трябва да спазват законите и правата на човека, включително и тези на малцинствата. Расизмът и ксенофобията нямат място в Европа", каза още председателят на ЕП в речта си.