/ iStock/Getty Images
Смъртоносни паяци, които могат да оцелеят под вода повече от 24 часа, се появиха в плувните басейни на хора в Австралия, след като части от страната бяха засегнати от проливни дъждове и наводнения през изминалата седмица, съобщи „Live Science“.

Сред тези нашественици в плувните басейни са паяците фунийки, които принадлежат към семейство Araneida с около 40 известни вида. Фуниевидният паяк от Сидни (Atrax robustus) е един от най-смъртоносните видове паяци, като повечето смъртни случаи са причинени от мъжки екземпляри, вероятно защото е развил по-силна отрова, за да се предпазва, докато се скита в търсене на женски, с които да се чифтосва. Въпреки че не са регистрирани смъртни случаи, откакто през 80-те години на миналия век е достъпна противоотрова, ако не се лекува, ухапване може да убие дете само за 15 минути.

Еколози: Паяците еволюират

Проливни дъждове и гръмотевични бури обхванаха някои части на Нов Южен Уелс от 23 март насам, като за северните части на щата все още е в сила предупреждение за тежки метеорологични условия. Сам Херман, гледач на влечуги от австралийския парк за влечуги, заяви пред 9news, че дъждът е накарал паяците да се "раздвижат".

"Те често търсят убежище, така че ръбът под басейна създава чудесна среда, в която да се скрият и да останат сухи", каза той. "Понякога обаче те могат случайно да паднат в басейна."

Дан Смит от южното предградие на Сидни Енгадайн забелязал един от тези смъртоносни паяци в басейна си.

"Това беше доста събуждащо събитие", казва той пред 9news. "Беше много активен."

Василиос Василий Хадад от Сидни също намерил "гаден" мъжки паяк фунийка в празния си басейн и публикувал видеоклип с него във Facebook.

Линда Смит, която живее на северното крайбрежие на Нов Южен Уелс, намерила в басейна си четири паяка Missulena bradleyi. Този вид е подобен на външен вид на паяците фунийки, с луковични глави, мощни челюсти и отрова със сила, подобна на тази на по-известните им събратя. Според информация на 7NEWS, тя е публикувала предупреждение за наличието на паяците във Facebook. "Моля, винаги проверявайте басейните си, преди да скочите в тях, особено след дъжд", пише тя.

Фуниевидните и мишите паяци могат да оцеляват под водата, като задържат въздушен мехур до косъмчетата от долната си страна, казва Хелън Смит, ръководител на колекцията по арахнология в Австралийския музей, пред 7NEWS. Тя каза, че паяците дишат по различен начин от хората, затова им е необходимо много повече време, за да се удавят. Повечето паяци имат двойна дихателна система, съставена от трахея и орган, който се състои от поредица от подредени една върху друга пластини, позволяващи дифузията на кислород. Трахеята пренася кислород до тъканите, а този орган насища с кислород хемолимфата - еквивалента на кръвта при паяците.

"Те могат да оцелеят в продължение на няколко часа и понякога напълно мъртъв на вид паяк може внезапно да се размърда или бавно да оживее", каза тя и добави, че те могат да хапят и под вода. "Но за да хапят, те трябва да се захванат за нещо - затова не ги закачайте."

Херман заяви пред 9news, че ако хората намерят паяци в басейните си, трябва да ги изгребат с мрежа. "Ако се случи да бъдете ухапани, незабавно потърсете медицинска помощ", каза той.
БГНЕС