паяк
паяк / iStock/Getty Images
В настоящия момент са известни 50 000 различни вида паяци, които пълзят по Земята, обяви Световният каталог на паяците - и може би има още 50 000 вида.

Световният каталог, базиран в Природонаучния музей на Берн в швейцарската столица, заяви, че 50 000-ият регистриран паяк е Guriurius minuano, който принадлежи към семейството на скачащите паяци Salticidae и ловува плячката си по храсти и дървета в Южна Бразилия, Уругвай и около Буенос Айрес. Описан е от арахнолога Кимбърли С. Марта и нейни колеги от Бразилия и е кръстен на изчезналия вече народ минуане, който е живял в района.

Първото научно описание на паяк е направено през 1757 г. и макар че са били необходими 265 години, за да се достигне бройката от 50 000, темпото на откритията непрекъснато се увеличава и се смята, че може да са необходими по-малко от 100 години, за да се открие отново същата бройка.

"Смятаме, че все още има приблизително 50 000 вида паяци, които трябва да бъдат открити", казват издателите.

Каталогът на паяците е свободно достъпен на уебсайта на музея.

"Паяците са най-важните хищници в сухоземните местообитания на Земята и тяхното екологично значение не бива да се подценява", казват от музея.

"Консумирайки около 400 до 800 милиона тона насекоми всяка година, те са най-важните регулатори на популациите на насекомите. Съответно те са от основно значение и за хората."
БГНЕС