/ iStock/Getty Images
Учени от Карловия университет в Прага идентифицирали скритата причина за арахнофобията - натрапчив и неконтролируем страх от паяци, пише в. "Дейли мейл".

Арахнофобията е една от най-разпространените фобии в света, която засяга 2,7 до 6,1 процента от световното население. За нея няма обективни причини - повечето паяци са безвредни за хората, като само 0,5 процента от видовете са способни да причинят вреда.

Авторите на настоящото изследване смятат, че всъщност зад страха от паяци се крие страхът от скорпиони, които спадат към същия подтип хелицерови. Скорпионите, за разлика от паяците, активно нападат хората. Всяка година в света се регистрират милион и половина ухапвания, 2600 от които с фатален изход.

Изследването е обхванало 329 доброволци, които е трябвало да оценят преживяванията си с живи екземпляри от 62 вида членестоноги, в това число хлебарки, скорпиони и паяци. Участниците са споделили дали тези създания будят у тях страх и отвращение или ги намират за красиви.

Паяците, скорпионите и други паякообразни са получили най-висок резултат по показателите страх и отвращение. Същевременно бръмбарите са били оценени като красиви от повечето участници в експеримента. Учените са забелязали, че колкото по-голямо е животното, толкова по-ярки емоции (положителни или отрицателни) предизвиква.

Проучването е показало също, че хората са склонни да се обединяват във възприятието си за всички хелицерови - паяци, скорпиони, кърлежи и много други видове, докато насекомите и раците се възприемат като отделна група. Оказало се, че много хора смятат хлебарките за грозни, но в същото време те не предизвикват страх у тях.

"Предполагаме, че страхът от паяци може да бъде предизвикан от по-общ страх от хелицерови, като скорпионите са изходният модел, от който се боим", пишат изследователите.

Според друга теория страхът от паяци е част от еволюционна стратегия за избягване на контакт с патогени, паразити и други възможни източници на болести.