/ Gulliver/Getty Images
Американското космическо ведомство възнамерява да отправя своите астронавти до Международната космическа станция (МКС) с руските кораби "Союз" дори и след като САЩ ще бъдат в състояние да го правят със собствени пилотирани мисии, предава ТАСС. Агенцията цитира публикация на специализирания сайт Спейс.

Успешна мисия: „Союз МС-11“ с трима космонавти на борда се скачи с МКС

По думите на официалния представител на НАСА Стефан Шиърхолц ще бъдат разгледани възможностите и за транспортирането на руски космонавти до станцията на борда на американски пилотирани кораби. Висшето ръководство на НАСА потвърди своето намерение да използва руските космически кораби "Союз" и след 2019 г.

Руски космонавти взеха проби от мистериозна дупка на кораба „Союз МС-09“

Шиърхолц поясни, че изстрелването на американски и руски кораби едновременно, т.е. американци на американски кораби и руснаци на руски космически апарати, ще бъде нецелесъобразно. Това е така, защото на космическата станция са изградени два основни сегмента - руски и американски. Те се нуждаят от доставки за модулите както за едната, така и за другата страна. Поради тази причина най-удачният вариант ще бъде извеждането на смесени екипажи до Международната космическа станция.
 
БТА