/ / Gulliver/Getty Images
Руските космонавти от Международната космическа станция (МКС) Олег Кононенко и Сергей Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време на шестчасова "космическа разходка" в опит да разбулят мистерията с малка дупка, открита на кораба, скачен с МКС, предаде Ройтерс.
 

Роскосмос отхвърли варианта за производствен дефект, който да е причинил широката 2 мм дупка, открита през август на кораба "Союз МС-09", а НАСА опита да ограничи спекулациите за саботаж.
 
Космонавти от МКС намериха дупката в обшивката на битовия отсек на „Союз МС-09“

На 30 август на МКС бе констатирано спадане на налягането. Екипажът чрез последователна херметизация на сегментите на станцията и на скачения към нея кораб откри малка пробойна в обшивката на "Союз МС-09" с диаметър 2 мм. Тя бе запушена с няколко слоя епоксидна смола и налягането на борда на МКС се стабилизира.

Астронавтите - трима американци, двама руснаци и един германец, не са били в опасност.
 

Повреден космически кораб се превръща в спасителна капсула

"Космическата разходка" на Кононенко и Прокопиев трябваше да продължи шест часа, но се забави с повече от час, отбелязва ТАСС. Тя започна във вторник в 19.03 ч. московско време. Космонавтите са взели проби от външната изолация и съгласно инструкциите от центъра за полети са снимали дупката отвън. Заради недостиг на време те не са успели да изпълнят някои научни задачи.
 
Контейнерът с пробите ще бъде предаден за проучване на "съответните органи", заяви за агенция ТАСС ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин. На 20 декември корабът "Союз МС-09" се връща на земята.
БТА