/ Gulliver/Getty Images
Повреденият космически кораб "Союз МС-09" е допуснат до продължаване на полета в състава на Международната космическа станция (МКС) и използването му като спасителна капсула, т.е. за връщане на космонавти на Земята в случай на необходимост. Това оповестениха от компанията производител на кораба - Ракетно-космическата корпорация "Енергия" (РКК).

Интерактивен робот помощник за пръв път ще се появи на МКС

"Транспортният пилотиран кораб "Союз МС-09" е допуснат до продължаване на полета в състава на космическата станция и изпълняване на функциите на кораб-спасител", посочиха от компанията в официално съобщение, цитирано от ТАСС.

Както отбеляза зам. генералният конструктор по експлоатацията в полет и изпитанията на ракетно-космическите комплекси и системи на РКК "Енергия" Владимир Соловьов, нарушението в херметичността на станцията е отстранено. Пробойната бе запушена с няколко слоя епоксидна смола и налягането на борда на МКС се стабилизира.

МКС може да се превърне в лаборатория на частни компании?

На 30 август на Международната космическа станция бе регистрирано намаляване на налягането. Чрез последователна херметизация на сегментите на станцията и на скачения към нея кораб екипажът откри малка пробойна в обшивката му с диаметър 2 мм. Тя бе запушена и налягането на борда на станцията бе стабилизирано.

Няколко дни по-късно специалисти на Земята заключиха, че корпусът на кораба е бил повреден отвътре. В същото време обаче НАСА се постара да омаловажи спекулациите, че малкото отверстие, открито в руския кораб „Союз”, се дължи на саботаж, предаде Ройтерс.
 
Роскосмос и НАСА започнаха собствени разследвания
във връзка с пробойната.
БТА