/ / iStock/Getty Images
Две тайландки, осъдени за контрабанда на метамфетамин в Бали, се измъкнаха от възможна смъртна присъда на индонезийския остров, след като съдът ги осъди на 16 години затвор.

Окръжният съд в столицата на Бали Денпасар реши, че Касарин Камхао и Санича Манетес – съответно портиерка и операторка в магазин за наем на мотоциклети в Тайланд – са показали угризения за престъпленията си и заслужават снизходителност.

Присъдата беше произнесена четири месеца, след като двете бяха арестувана от служители на летището, които намериха близо килограм метамфетамин, скрит под дрехите им, след като пристигнаха в полет от Банкок.

Започна делото срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон за присвояване на средства

Индонезия с мнозинство мюсюлмани има някои от най-строгите закони в света за наркотиците, включително смъртното наказание за трафикантите. В момента на ареста им през октомври полицията заяви, че тайландките могат да бъдат изправени пред разстрел, ако бъдат признати за виновни. Прокурорите, които поискаха 19-годишен затвор, заявиха в сряда, че осъдените имат право на обжалване.

Двете тайландки също трябва да платят по 1 милиарда рупии (72 000 долара) всяка като глоби или присъдата им ще бъде удължена с още три месеца, каза съдът.

Индонезия забави темповете на екзекуциите на наркотрафиканти през последните години, въпреки широката обществена подкрепа за наказанието. Френски наркотрафикант, който за кратко беше осъден на смърт, обжалва и присъдата му беше намалена до 19 години. Ако сега смъртните присъди често се свеждат до дълги срокове затвор, в миналото Индонезия е екзекутирала чужди граждани, включително двама австралийски ръководители на бандата Деветката от Бали, пренасящи хероин, които бяха разстреляни през 2015 г.