/ БТА
Избирателите с българско гражданство в Турция се стекоха към урните от ранните часове на деня. В редица райони още преди отварянето на избирателните секции в 7 часа бяха дошли избиратели, за да гласуват на вота за народни представители и за президент и вицепрезидент на България.

В Турция се гласува в 126 секции в 19 окръга на страната. Най-много са в Истанбул - 38 и Бурса - 35.

Турция е страната, където са разкрити най-много избирателни секции за вота в чужбина. В близо една трета от секциите има машини за гласуване.

Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия

"В Авджълар, където са разкрити две избирателни секции, още от сутринта има много избиратели, които чакат да гласуват, тук е като на митинг", каза пред БТА Ефраим Камбероглу, председател на Дружеството на балканските турци в Авджълар, компактно населения с изселници район на Истанбул.

"Голям е напливът от избиратели и в тракийския район на Турция - в Къркларели, в Текирдаг има опашки пред избирателните секции. Много, много по-висока е активността в сравнение с вота през юли", допълни Рафет Улутюрк от Дружеството Бултюрк.

„Тренд”: Избирателната активност към 10.00 ч. е 7.1%

Олджай Йозгьон, председател на Дружеството Балканлълар на азиатския бряг на Истанбул, съобщи, че в секциите на азиатския бряг също има висока избирателна активност.

Навсякъде, в Бурса, в Измир, в Ялова, в Ескишехир и на други места се съобщава за много висока активност от избирателите, която се очаква да продължи през целия ден.

 
БТА