Централната избирателна комисия даде брифинг с подробности за това как протича изборният ден до момента.

Днес гласуваме в 13 219 избирателни секции, от тях подвижни са 339, в болници и други заведения са 167, подвижни СИК за карантинирани 175 и в места за задържане 12 секции. Във всички СИК в страната и в чужбина изборният ден е започнал спокойно, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

enlightenedГласуваме с 11 936 устройства за машинно гласуване. От тях в 32 секции е преустановено машинното гласуване заради проблеми с машините и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. 

Основните причини за това са няколко - изобщо устройството не се е включило, в две-три смарт картата не е сработила, при едно от устройствата не е работило печатащото устройство за разписките. Причината в две-три от машините да не заработи екранът е дезинфектантът, използван за почистване, който е гелообразен и прави филм върху екрана, както и дезинфектантът, който гласуващите са използвали за ръцете си, посочи Матева. По този повод от ЦИК призоваха хората, които имат притеснения, да използват ръкавици при гласуването.



enlightened32 жалби и сигнали са постъпили до момента. Няколко сигнала са за това, че на избирателите не се дава втора карта за гласуване, другаде, че има поставени по две кутии за разписки, като и двете са в противоречие с указанията на ЦИК, информира другият говорител Росица Матева.

enlightenedВ тази връзка от ЦИК припомниха, че на изборите "2 в 1" се гласува само с една карта и с една машина за двата вида избора.

СИК ще преброят гласовете от контролните разписки, без да се броят гласовете за преференциите, само за партии и коалиции, каза още Матева.

Нормално протича изборният ден и в чужбина. 

"В чужбина днес гласуването протича по-спокойно от личните ми очаквания", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинга. Той информира, че 750 секции извън страната работят или всеки момент ще заработят, защото има часови зони, в които не е започнало гласуването. Единственият съществен проблем, който се рашава "в крачка", е отсъствието на членове на СИК в изборния ден, но засега няма критична ситуация, при която дадена секция да не може да започне работа поради липса на кворум. За Европа освен този проблем, за окомплектоването на СИК, други проблеми няма. До този момент няма и образувани опашки пред секциите, каза Цветозар Томов. Има обаче сведения, макар и частични, че на тези избори има по-силен интерес, отколкото на изборите на 11 юли, посочи той.

По окончателни данни гласоподавателите по избирателен списък са общо 6 635 305 и към това число ще бъде установявана днес избирателната активност, която от ЦИК всеки момент трябва да обявят.