Изборният ден в цялата страна започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души. 

София

Всички избирателни секции в 23-ти МИР в столицата са отворили, изборният ден е започнал нормално, съобщи за БТА Полина Витанова, секретар на районната избирателна комисия в 23-ти МИР. В 602 стационарни избирателни секции ще може да се гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители днес в 23-ти МИР. В район "Витоша" са разкрити 73 секции, в "Изгрев" - 45, в "Красно село" - 92, в "Лозенец" - 79. Избирателните секции в район "Младост" са 125, в "Панчарево" - 32, в "Студентски" - 53, в "Триадица" - 103. Подвижните секционни избирателни комисии за хора с увреждания на територията на 23-ти МИР са шест и се намират в районите "Красно село", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица", "Младост", "Витоша". С подвижните избирателни кутии ще могат да гласуват избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Общо 19 са служебните секции, 16 секции са в COVID отделения на лечебни заведения, 25 са секциите за карантинирани, разкрити в COVID отделенията на лечебни заведения, 25 са подвижните секции за карантинирани, уточни за БТА Полина Витанова.
 

Пловдив

Изборният ден в Пловдив град започна нормално и спокойно. В 7.00 часа всички секции са започнали нормално работа, съобщи Ивайло Василев, председател на РИК 16 - Пловдив град. Абсолютно всички машини на територията на град Пловдив са активирани. Имаше проблем само с една машина, заради човешка грешка, каза Василев. Той обясни, че по закон има ХЕШ код, който е предоставен от Сиела Норма в запечатан плик, като при стартирането на машината тя пуска начален протокол, в който също се изписва ХЕШ кода, тъй като е имало разминаване в една цифра между този в плика и изпринтирания от машината по методическите указания на ЦИК. Дадохме указания работа с тази машина да бъде преустановена. Във въпросната секция имаше две машини и работата продължи на другата машина, която е в изправност, каза Ивайло Василев. Той повтори, че тук става въпрос за човешка грешка. Всички комисии са в наличност, съставът е попълнен, засега нямаме проблеми, заключи председателят на РИК 16.

Общият брой на избирателите съгласно списъците, които са предадени на секционните избирателни комисии в Пловдив-град, е 301 973. От тях 1 168 избиратели попадат за първи път в избирателните списъци, това са жители на Пловдив, родени в периода между 12.07.2003 г. - 14.11.2003 г. За изборите "две в едно" - за президент и вицепрезидент на България и за народни представители за 47-о Народно събрание на 14 ноември в Пловдив са разкрити общо 481 Секционни избирателни комисии /СИК/. От тях четири подвижни СИК са за гласуване на трудно подвижни хора и такива с трайни увреждания в районите "Централен", "Северен", "Южен" и "Тракия", като секцията в "Северен" ще обслужва и избирателите в район "Западен", а тази в "Тракия" обслужва избирателите в "Източен". Освен тези подвижни СИК са предвидени още пет такива за гласуване на карантинирани и поставени в изолация гласоподаватели, като отново в специализираната СИК в "Тракия" ще могат да гласуват и карантинираните лица в район "Източен". В болничните заведения на Пловдив са разкрити 11 СИК, а задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда ще могат да гласуват в образуваните две избирателни секции в Пловдивския затвор и Следствения арест.

Варна

Изборният ден във Варненска област започна нормално, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. В няколко секции в областта с машинно гласуване техниката е била настроена да започне работа в 8.00 часа вместо в 7.00, като в 3 от тях не са стартирали едното или и двете устройства. Във Варненско са разкрити общо 668 секционни избирателни комисии, от които 13 подвижни, 10 подвижни за хора под карантина и 6 в COVID-отделения в лечебните заведения. В района ще се гласува със 782 машини. Имащите право на глас в областта са 402 026. От Областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 052/615166, както и на имейл izbori2021@mvr.bg В изборния ден служителите на сектор "Български документи за самоличност" в дирекцията ще работят от 8.30 до 19.30 часа и ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок.

Стара Загора

В Старозагорска област изборният ден започна, една машина в град Николаево не заработи, каза за БТА председателят на РИК Златина Йовчева. По думите й в Стара Загора се очаква протоколът от СИК номер 2 и РИК ще вземе решение за гласуване с бюлетини. Останалите 519 машини в 27-ми Старозагорски МИР работят. В 346 от секциите са монтирани по две машини. Общият брой на секциите в Старозагорска област е 508. В тях са започнали работа над 4700 души. За петия по големина избирателен регион в страната са разкрити 14 ковид секции в 6 общини. За карантирани избиратели няма да има разкрити секции в общините Николаево, Чирпан, Опан, Братя Даскалови и Павел баня.

Половин час след началото на изборния ден сигнали за нарушения или жалби не са постъпвали в РИК, отбеляза Златина Йовчева.
 

Сливен

В област Сливен изборите за парламент и президент започнаха нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Минко Стефанов. Всички секции са отворени, в някои от тях членовете се подменят, заради заболели хора. Навсякъде машините са изправни.

В областта имат право на вот 171 532 избиратели, от които 108 776 са в община Сливен, 32 128 - в община Нова Загора, в Котел - 18 903 и Твърдица - 11 725, съобщиха от областната администрация. Те ще могат да дадат вота си в 305 секции, като 4 от тях са подвижни, а 9 - служебни. Секции има в три болници, Дома за стари хора, Женския затвор и подвижна секция за карантинирани. Разкрити са секции в ковид отделенията в болниците МБАЛ "Хаджи Димитър", МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и военна болница в Сливен. Общо 248 секции са с машинно гласуване, като 235 от тях са с по една машина, а 13 - с по две. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 44 секции, където избирателите са под 300 души.
В кандидатските листи за народни представители на 21 МИР са регистрирани 161 души от 27 партии и коалиции. Мандатите в избирателния район са шест.

В охраната на изборния ден ще бъде ангажиран целият състав на ОД на МВР, както и жандармерия, съобщиха от областната полиция.

Разград

Изборният ден в област Разград започна нормално, работят всички 238 секционни избирателни комисии, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Хубан Соколов. Той обясни, че засега не са получени сигнали за проблеми с машините. Без нарушения е преминал и денят за размисъл. В населените места в областта са осигурени 207 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са разпределени в 167 секции, като най-много са в община Разград. С три подвижни урни ще могат да упражнят вота си карантинирани и хора в изолация, в общините Разград, Исперих и Кубрат. По две секции за пациенти и болни, настанени в ковид отделенията има в болниците в Разград и Исперих.

Кандидатите за народни представители, които се състезават за четирите депутатски мандата от Разградския избирателен район, са 120, издигнати от 27 партии и коалиции. Най-младият кандидат-депутат, който ще се бори за доверието на избирателите в региона, е на 25 години, а най-възрастният - на 79. С право на глас за изборите за президент и за Народно събрание в областта са 132 935 гласоподаватели. Само в община Разград 231 младежи се очаква да гласуват за първи път, а най-възрастният гласоподавател в общината е стогодишна жителка на село Дряновец.

Смолян

В преобладаваща част от изборните секции в област Смолян изборният ден е започнал нормално, според данни на РИК. Данни за началото на вота все още се обобщават в комисията, но засега няма информация за проблеми при отварянето на секциите в планинския регион.

Гласоподавателите в областта са 99 650, според предварителните избирателни списъци. Гласува се в 283 секции, от които 135 са с машинен вот. Общо 8 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания, а 5 - за карантинирани. Избирателни секции функционират в болниците в Смолян, Мадан и Девин.
 

Пазарджик

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Всички секции са отворени навреме. На места има неявили се членове на комисии, които в момента се заменят. Общо 238 145 избиратели в областта днес ще могат да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители и за президент и вицепрезидент.

Върбев съобщи още, че с решение на РИК - Пазарджик, в секция 5 в гр. Стрелча вместо машинен, вотът ще бъде с хартиени бюлетини, тъй като при инсталирането на машината вчера устройството не е проработило. Така броят на секциите в областта, в които ще се гласува с бюлетини, става 31. В останалите 319 вотът ще е машинен, а в 84 от тях - са разположени по две машини, уточни говорителят на РИК-Пазарджик.

Над 600 служители на МВР ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пазарджик. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, мобилни екипи за проверки на сигнали, групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с МВР, ДАНС, РИК, областната и общинските администрации, с окръжната и районната прокуратура в областта.

Търговище

Изборният ден в област Търговище започна в нормална обстановка. Отворени са и работят всичките 271 секционни избирателни комисии на територията на петте общини в региона. Общо 117 792 граждани на областта имат право на глас за редовните президентски и предсрочните парламентарни избори, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ адвокат Диана Игнатова. В 164 от секционните комисии се гласува със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), а в 22 секции има по две машини. Сформирани са осем подвижни избирателни секции, четири от които ще обслужват жители на община Омуртаг. В останалите общини ще има по една подвижна секция.
Разкрита е една стационарна секция за гласуване на заразени с ковид граждани, разположена в COVID-отделението на МБАЛ - Омуртаг. Други три са мобилни, - на разположение на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация.

За първи път своето право да гласуват могат да упражнят и 524 младежи, навършили 18-годишна възраст след извънредните парламентарни избори от 11 юли т.г.
В област Търговище 272-ма служители на МВР са ангажирани с външната охрана на местата за гласуване. В Областната дирекция /ОД/ на МВР е създадена организация и са предприети комплекс от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота.

Перник

Спокойно започна изборният ден в Пернишка област, съобщиха от РИК. За четирите мандата в региона се борят 126 души, представители на 27 партии и коалиции. В хода на кампанията бе заличен един кандидат за народен представител. Жителите на Пернишка област ще могат да упражнят правото си на глас в 269 секционни избирателни комисии, които са със седем по-малко спрямо предходния вот. От тях 10 са подвижни, като пет са предназначени за карантинирани и болни от коронавирус, които се лекуват в домовете си. Останалите пет ще обслужват хора с увреждания. Стационарни секции за хоспитализирани пациенти с COVID - 19 са разкрити и в МБАЛ "Рахила Ангелова" и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. Сборни секции, обхващащи няколко населени места, има във всички шест общини в региона. Най-много са те в Трънско, където освен общинският център Трън, само две села - Ерул и Глоговица, имат самостоятелни секции. И в най- голямата община - Перник, в една секция ще пускат бюлетини жителите на селата Планиница и Лесковец, и на селата Боснек и Чуйпетлово.

Машини има в 157 секции, като в 25 секции са по две машини. Само в най-малката община в Пернишка област - Ковачевци вотът ще бъде изцяло хартиен. Слабо е застъпено машинното гласуване и в общините Земен и Трън, съответно с една и четири машини. В буферни зони ще изчакват реда си за предаване на изборните книжа секционните избирателни комисии. Мярката е предприета, за да се предотврати струпването на много хора на едно място в изборната нощ. Буферните зони остават същите, както и на изборите през април и юли. В Пернишка област днес могат да упражнят вота си 108 187 избиратели. Те са с 654 по-малко спрямо предходните избори.

Монтана

Изборният ден в Монтанско започна нормално и навреме, отворени са 295 избирателни секции, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана. Право на глас в региона имат 121 626 души, като най-много от тях са в община Монтана - 47 240, а най-малко в община Георги Дамяново - 1694 души. За пръв път в живота си ще могат да гласуват 483 младежи от областта, които са навършили пълнолетие във времето от предишните избори на 11 юли до днес. В сравнение с предишния вот, сега избирателите са намелели с 590.
С машини ще може да се гласува в 187 секции в област Монтана, като в 21 от тях ще са инсталирани по две машини, уточниха от РИК в Монтана.

За охраната на изборните секции и обезпечаването на обществения ред по време на изборите са ангажирани 394 служители на МВР, които работят в различни подразделения - ОД на МВР в Монтана, Регионална дирекция "ПБЗН"-Монтана, Зонално Жандармерийско управление -Монтана, ГД "Гранична полиция" и базата на Главна дирекция "Национална полиция" в Берковица.

Ловеч

Нормално е започнал изборният ден в Ловешка област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Валентина Недялкова. В 33-та СИК в Ловеч обаче машината изобщо не е стартирала. Техник на "Сиела Норма" и представители на РИК са на място и предстои да се изясни дали там ще започне гласуването машинно или ще продължи с хартиени бюлетини. Проблем има и с една от двете машини в секционна избирателна комисия в село Борима, община Троян, техник пътува за там, каза още Недялкова.
В Ловешка област с право на глас са 118 132 избиратели, секционните избирателни комисии /СИК/ са 269. Машинно може да се гласува в 176 избирателни секции, като в 11 от тях са разположени по две машини. Най-голямата избирателна секция е в село Кирчево, община Угърчин, с 970 избиратели, а най-малката също е в община Угърчин - в село Славщица с 19 имащи право на глас. Освен за президент и вицепрезидент, гласоподавателите в областта ще избират петима народни представители от общо 145 кандидати, издигнати от 27 партии и коалиции. Пет са пълните листи с по 10 кандидат-депутата, две партии са издигнали само един кандидат за народен представител. Най-възрастният кандидат от 11-ти МИР е на 78 години, а най-младият е на 21.

В областта са сформирани пет подвижни секции за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването. Две са подвижните избирателни секции за хора, поставени под карантина - в Ловеч и Троян. В ковид отделения са разкрити четири СИК. Разкрити са и СИК в ловешкия затвор, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка", както и в лечебните заведения в областта. Назначени са над 2100 членове на СИК. За реда и спокойствието в изборния ден ще се грижат около 400 служители на МВР.

Кърджали

Без проблеми е започнал изборният ден в област Кърджали, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Величка Георгиева. Право на глас в област Кърджали имат близо 269 хиляди избиратели. Днес те избират държавен глава и народни представители, като за област Кърджали кандидатите за 5-те мандатни места са 129. Гласува се в над 540 секции, от които 42 подвижни, за хора с увреждания и 5 - за болни от COVID-19 или карантинирани. С машина ще се гласува в 343 секции, като в 20 от тях ще има по две машини.
На настоящите избори на територията на област Кърджали има създадени 3 "буферни зони", в които съставите на избирателните комисии ще изчакват реда си за предаване на изборните книжа в РИК. Те са в Момчилград, Черноочене и в Джебел. В Кърджали буферна зона няма. Съставите на СИК ще изчакват реда си в сградата на театъра, за която е определено, че като площ отговаря на противоепидемичните условия да побере чакащите при спазване на необходимата дистанция.

Русе

Изборният ден в област Русе започна нормално, до 8,00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 342, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. По думите й в две секции има проблем с машините. Едната се намира в сградата на филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, а другата е в село Басарбово. Техници са на място и се опитват да разрешат проблема. Хинкова каза още, че в няколко секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна. Гласуването е машинно в секциите с повече от 300 избиратели, като за Русенско те са 292. В 48 от тях са осигурени по две машини - 43 са в община Русе, две са в Бяла и по една в Две могили и в селата Долна Студена и Новград. Осемнайсет от местата за гласуване са допълнителнo разкрити. Те се намират в домове за възрастни хора, в следствения арест, в болници, в Центъра за психично здраве. Има шест мобилни секции за хора с физически увреждания - по две в Русе, Бяла и Ценово, както и шест ковид секции, от които две са подвижни.

Избирателите с право на глас в областта са над 204 000. За община Русе броят им е 144 616. За първи път в крайдунавския град ще могат да гласуват 511 младежи, навършили пълнолетие. Петима от тях празнуват 18-годишнината си днес. В община Русе има и трима столетници. Към РИК е създадена онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона те ще попълват информация за началото на изборния ден, за неговия край и за избирателната активност. В Русенско общо 210 кандидати за депутати, издигнати от 27 партии и коалиции, се борят за осем места в 47-ото Народно събрание. Четири социологически агенции следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол". От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в изборния ден.

Силистра

Нормално е започнал изборният ден в Силистренско, показва справка от Районната избирателна комисия /РИК/ в Силистра. Право на глас, по данни от ЦИК, имат 114 090 души. За четири мандата се борят 118 кандидати за народни представители. В седемте общини на Силистренска област работят 236 секции. От тях осем са така наречените подвижни секции за хора с увреждания и седем - за болни от COVID-19 и карантинирани. В 54 секции избирателите ще гласуват само на хартия, а машинно гласуване ще има в 175 секции. В 35 от тях машините ще са по две по решение на ЦИК на базата на броя на гласувалите избиратели на парламентарните избори през юли. Сектор "Български документи за самоличност" при Областната дирекция на МВР в Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. Служителите от звената на сектора в Областната дирекция на МВР в Силистра и районните управления в Дулово и Тутракан ще работят и днес от 8.30 до 19.30 часа. Гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа.

Хасково

Изборният ден в област Хасково започна нормално, като в момента се прави обобщение на постъпващата информация от 11-те общини в областта, съобщи зам.-председателят на 29-а Районна избирателна комисия /РИК/ Десислава Филипова - Рангелова. Прави впечатление обаче масовото неявяване на членове на секционни избирателни комисии /СИК/, добави тя. Засега в РИК няма данни за аварирали машини и искания за преминаване към ръчно гласуване. На територията на избирателния район 232 337 души са с право на глас. Те ще могат да дадат доверието си на 195 кандидати за народни представители от 27 партии и коалиции и за 23 двойки за президент и вицепрезидент. Мандатите за депутати са 8 на брой. Вотът ще бъде произвеждан в 487 активни секции. В 347 ще се гласува машинно, като в 50 секции ще има по две устройства. В останалите 140 секции вотът ще е на хартия. Подвижните секционни избирателни комисии /ПСИК/ за карантинирани са 3 - в Хасково, Димитровград и Свиленград. Още 12 в областта са ПСИК за хора с увреждания и трудноподвижни. Над 3820 души е изборната администрация. За нормалното протичане на изборния ден ще се грижат около 500 служители на реда, съобщиха от ОД на МВР.

Шумен

Изборният ден в област Шумен започна нормално във всички избирателни секции, съобщиха на БТА от Районната избирателна комисия /РИК/. В изборния ден правото си на вот в Шуменско ще могат да упражнят над 182 000 жители на областта в 301 избирателни секции. За една от тях - в село Златна нива, е взето решение вчера, там да се гласува с хартиени бюлетини, поради проблем с машината. Ще има и 13 подвижни секции в девет от десетте общини на областта, без Нови пазар. Машинно ще може да се гласува в 251 от тях. В община Шумен ще има и една подвижна секция, в която правото си вот могат да упражнят СОVID-болни или поставени под карантина. Разкрити са и шест секции в лечебни заведения и в ареста, уточниха от РИК.

В спокойна обстановка започна изборният ден в Шуменска област. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на всички избирателни комисии. Охраната през нощта е протекла нормално. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.
Повече от 320 служители на ОД на МВР в Шумен ще осигуряват охраната на избирателните секции и материали, на машините, на обществения ред и сигурността преди и по време на изборния ден в областта. Служители на сектора "Български документи за самоличност" към Областната дирекция на полицията ще оказват съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което ще им позволи единствено да упражнят правото си на глас. До вчера издадените удостоверения са 35, допълват от пресцентъра на полицията.

Благоевград

Изборният ден в област Благоевград е започнал нормално и навреме, каза за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Радослав Митрев. Всички секции са отворили, в две от тях обаче има проблем с машините, посочи Митрев. Едната е осма СИК в село Аврамово, община Якоруда, където машината не работи и там ще се гласува с хартиени бюлетини. Сигнал за проблем с машините има и в трета СИК в Белица. В тази секция е предвидено гласуване с две устройства, но от секционната комисия е подадена информация до РИК - Благоевград, че и двете машини не работят. В момента сигналът се проверява, но вероятно и там ще се гласува с хартиени бюлетини, посочи говорителят на РИК - Благоевград. На изборите "две в едно" за президент и вицепрезидент и за Народно събрание в област Благоевград право на глас имат близо 316 600 избиратели. Те ще гласуват в 572 секции. В 449 от секциите е предвидено машинно гласуване, като в 120 от тях са поставени по две устройства. Осем секции са образувани за карантинирани лица в областта. В Благоевград ще се гласува в две ковид секции, по една е сформирана за общините Гоце Делчев, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча и Симитли. Секции ще има и в лечебните заведения в Благоевград и Разлог. В болницата в Разлог секциите ще са две, за да са отделени пациентите с ковид, които ще гласуват в неделя, от останалите пациенти.

Ямбол

Изборният ден в 31 Ямболски многомандатен избирателен район е започнал нормално, съобщи за БТА говорителят на РИК Ямбол Мариана Гърдева. Всички членове на 243-те избирателни секции са се явили навреме и те са отворени. В първите минути на изборния ден две устройства за гласуване са дали повреди, които незабавно са били отстранени от специалисти по поддръжката. Общият брой на сформираните секционни комисии до момента е 243. В 159 секции избирателите ще гласуват със специализирани устройства за машинно гласуване, като в десет от тях има по две устройства, в останалите ще упражнят своето право на глас с хартиени бюлетини. Подвижните избирателни секции в 31 Ямболски многомандатен район са 11, от тях осем са за гражданите със зрителни или физически увреждания и три - за карантинирани. Четири секции са разкрити в лечебни заведения в Ямбол. Имащите право на глас в петте общини на областта са общо 108 140 души. В община Ямбол те са 64 928 души, в Тунджа - 18 051, Елхово - 12 811, в Стралджа - 9 586 и в община Болярово - 2 764 избиратели.

Видин

Изборният ден във Видински многомандатен район е започнал, всички избирателни секции са отворили и работят нормално, съобщи за БТА Павел Петков, председател на Районната избирателна комисия във Видин. Няма неявили се членове на секционни избирателни комисии. В населените места от област Видин на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители са образувани 258 секционни избирателни комисии, в 128 ще се гласува машинно. Определени са 26 секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването в единадесетте общини на областта. В област Видин по предварителни списъци за предстоящите избори право на глас имат 85 180 избиратели. РИК-Видин ще работи в сградата на Областна администрация до края на изборния ден, а след приключването му ще се премести в спортната зала "Фестивална" във Видин, където ще се приемат изборните книжа и протоколи и ще се обработват резултатите, уточни Петков.

Габрово

Спокойно и без напрежение е започнал изборният ден в Седми габровски многомандатен район. Отворени са 233 секции в общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, 104450 избиратели имат право на глас днес в деня на извънредния парламентарен и редовния президентски вот. Това съобщи за БТА Мария Недева, председател на РИК. В 10 секции в областта ще могат да гласуват хората, настанени в лечебни заведения, в домове за стари хора и специализирани институции за социални услуги. Две са подвижните избирателни секции, предназначени за хората под карантина или поставени в изолация, според Закона за здравето. Те ще обслужват общините Габрово и Севлиево.
Машинен вот ще има в 157 секции в района, като в 7 секции в Габрово и в 4 секции в Севлиево машините ще са две. За хората с увреждания общините също са се погрижили - трудноподвижните или незрящи избиратели ще могат да гласуват в общо 7 секции в Габрово и в Дряново.

Велико Търново

В нормална обстановка е започнал изборният ден във Великотърновска област, една машина за гласуване не е сработила в секция 36 в Горна Оряховица, чака се становище на ЦИК за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, каза за БТА Николай Илиев, председател на Районната избирателна комисия /РИК/. В 420 секции гласуват избирателите във Великотърновска област, в 311 от тях гласуването е машинно, като в 39 от тях устройствата са по две. Заявени са четири подвижни секции за хора, поставени под карантина заради COVID-19, две от тях са във Велико Търново и по една - в общините Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от РИК. Болничните секции за хора, лекуващи се от вируса са три - две в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и една в общинската болница в Горна Оряховица. В четири социални центъра за настаняване на възрастни хора също са разкрити урни за гласуване - в Старческия дом "Венета Ботева" във Велико Търново, в дома за стари хора в свищовското село Овча Могила, в центровете в Карайесен, община Павликени и в сухиндолското село Горско Косово. Секция е разкрита и в ареста във Велико Търново. Във Великотърновска област 209 826 избиратели имат право на глас в днешния вот за президент и вицепрезидент и за народни представители за 47-ия парламент. Кандидатите за народни представители от различните партии и коалиции, регистрирани в Четвърти МИР- Велико Търново са 220, а кандидатпрезидентските двойки - 23.

Плевен

Избирателите в област Плевен гласуват днес в 404 секционни избирателни комисии. Всички те са започнали работа в 7.00 часа, съобщиха за БТА от Районната избирателна комисия /РИК/. До 8.00 часа е направена замяна на членове в някои комисии, но това не е попречило на работата им, увериха от РИК. В общия брой на комисиите са и тези, сформирани в болници, за гласуване на карантинирани, в двата затвора в Плевен и Белене и други. Право на глас на изборите днес имат 236 760 жители на областта. Те трябва да избират между 239 кандидати за народни представители, които се борят за девет депутатски мандата от 15-ти МИР - Плевен. Седем столетници са сред гласоподавателите в област Плевен. Днес рожден ден празнуват петима жители на областта и ще имат също право да гласуват. За 15-и МИР - Плевен листи с кандидати за народни представители са регистрирали 20 политически партии и седем коалиции. Машините, с които ще гласуват днес избирателите в областта, са 416. В 272 секции вотът ще е с една машина, а в 72 - с две машини. Доставените хартиени бюлетини в Плевенско са общо 476 000 за двата избора.

Враца

Изборният ден е започнал нормално в секциите в осем от десетте общини във Врачански избирателен район, с изключение на две секции - по една в Оряхово и в село Зверино, където по различни технически причини машини не са се включили, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Красимир Колев. Той уточни, че в секцията в Оряхово е спряло електрическото захранване и се търси втори източник на ток, за да пуснат машината и да започне изборния ден. В мездренското село Зверино секционната избирателна комисия не е успяла да пусне машината. Там очакват техник, който да провери дали техническият проблем е отстраним или изборите ще започнат и продължат с хартиени бюлетини.

В секция в село Малорад още вчера при инсталирането на устройството за избори е установен технически проблем- машината не е успяла да отпечати контролна разписка, каза Красимир Колев. РИК-Враца е взела решение в тази секция изборите да се направят с хартиени бюлетини, а ЦИК е потвърдила решението, уточни той. Във Врачански избирателен район в 231 секции днес трябва да се гласува с машини, а общо доставените машини са 264, тъй като в 33 секции са поставени по две устройства заради по-големия брой избиратели, припомни говорителят на РИК-Враца.

Общо в избирателния район почти 156 хиляди избиратели ще могат да гласуват в 330 избирателни секции. От тях 24 са секциите с подвижни избирателни кутии за хора с трайни увреждания, които не могат да стигнат до изборните места, както и шест секции за поставените под карантина или в изолация заради ковид пандемията. Допълнителни секции РИК-Враца е разкрила и в многопрофилните болници за активно лечение във Враца и в Бяла Слатина, както в Комплексния онкологичен център и в специализираната болница за рехабилитация на белодробни болести в Роман. Избирателни секции ще има в домовете за стари хора във Враца, в село Попица, в село Липница и в село Хайредин, както и във Врачанския затвор. Във всички тези секции и в 60 секции в населени места с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини, а не с машини.
БТА, БГНЕС, nova.bg