Българските граждани у нас и по света се явяват на избори. Този път те са 2 в 1 - за президент и вицепрезидент, както и за народни представители в парламента. Президентските избори са редовни, а парламентарните - предсрочни и вече трети за тази година.

Изборният ден започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но най-много до 21:00 ч.

От Централната избирателна комисия посочиха, че избирателите по списък са над 6 708 000 души.

Изборите в числа: ЦИК обяви колко са кандидатите за надпреварата 2 в 1

11 936 машини ще се ползват на изборите в и извън страната. 

Ще се гласува в 12 990 избирателни секции в страната, а зад граница - 750 в 68 държави.

Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26.

Точно в 20:00 ч. българско време на 13 ноември (07:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.) отвори избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 06:00 ч. българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Отвори първата изборна секция зад граница

Предвид ситуацията с COVID-19, с решение на Централната избирателна комисия е регламентирано гласуването на избирателите у нас, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Те ще могат да упражнят правото си на глас в мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, с подвижни избирателни кутии. Това става след подаване на заявление, което трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс, както и подадено по електронен път през интернет страницата на ЦИК или съответната община по адреса, на който избирателят е поставен под задължителна карантина или задължителна изолация.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, също ще могат да гласуват в секции с подвижна избирателна кутия, различни от секциите на хората под карантина или изолация.Как да гласуваме с машина – стъпка по стъпка (ВИДЕО)

В изборите за президент и вицепрезидент има регистрирани 23 кандидатпрезидентски двойки.

Партиите и коалициите, които издигат кандидатите за депутати, са 27, а номинираните за народни представители - общо 5067, което ги прави по-малко в сравнение с миналите избори.

Четири социологически агенции са регистрирани за отчитане на резултатите от изборите с 1127 анкетьори.

При произвеждане на изборите ще се спазват всички въведени противоепидемични мерки, сред които са правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м между участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на контактните повърхности.