/ БГНЕС, архив
На 14 ноември гласуваме за президент и вицепрезидент, и за народни представители. Подайте личната си карта на член на избирателната комисия, който ще открие името ви в избирателния списък.

Ще получите една карта за гласуване. Поставете я в долния отвор на машината с чипа отгоре. Натиснете картата до леко щракване. На екрана ще се появи „моля, изчакайте“. След това ще се появи първа страница с текст. Посочете в кои избори ще гласувате. Разгледайте внимателно трите полета, важно е. Първото поле е с надпис „избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“; второто е „избори за президент и вицепрезидент“; третото е „избори за народни представители“. Можете да изберете да гласувате и в двата вида избори или само в единия от тях.

Натиснете върху полето с вашия избор и потвърдете в кои избори ще гласувате. Прегледайте вашия избор и окончателно потвърдете. В бюлетината за президент и вицепрезидент изглежда по следния начин: Имената на кандидатите за президент и вицепрезидент са изписани вдясно. Ако не откривате предпочитаната кандидатска двойка на първа страница, преминете на следващата страница. Гласувате като отбелязвате вашия избор така, че полето да потъмнее.

След като сте направили избора си за президент и вицепрезидент, преминете към гласуването за народни представители. Натиснете полето с надпис „към избори за НС“. Разгледайте бюлетината за народни представители. Потърсете номера и името на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото искате да гласувате. Ако не се открива на първа страница, преминете на следващата страница. Когато откриете своя избор, натиснете полето с неговия номер.

По същия начин можете да отбележите и преференция за предпочитания кандидат в кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до 132.

За всеки избор може да изберете и „не подкрепям никого“. Натиснете полето „преглед“, може да промените избора си, като натиснете полето „промени избора“. Прегледайте окончателния си избор и гласувайте, като натиснете „гласуване“. След звуковия сигнал, вземете разписката. Ако сте гласували и за двата вида избори, ще се отпечатат две разписки. Сгънете ги. Извадете картата от машината и я предайте на член на СИК. Пуснете разписките в кутия пред комисията. Подпишете се в съответната колона на избирателния списък. Вземете личната си карта.