България гласува за нов парламент и президент. Политическите лидери у нас упражниха правото си на вот още от сутринта. Сред първите бяха лидерът на БСП - Корнелия Нинова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент.

Корнелия Нинова, БСП

"Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност, стабилност и предвидимост". Така резюмира мотивите си лидерът на левицата Корнелия Нинова за какво гласува. И допълни: " Гласувах за стабилна президентска институция, която дава сигурност, която обединява, която дава посока, посочи тя. Гласувах за промяна, която да гарантира сигурност в семействата, стабилност в България, да има предвидимост и предсказуемост. Гласувах за разумни решения и разумни хора, които могат и знаят как да овладеят ковид пандемията, да овладеят ръста на цените, да компенсираме доходите на хората", допълни Нинова.

„Тренд”: Избирателната активност към 9.00 ч. е 37,7%

Мустафа Карадайъ, ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи за каква промяна гласува -  българските граждани заслужават европейски стандарт на живот, отговорни политици, знаещи и можещи политици - политици с държавническо мислене и поведение.

Христо Иванов, "Демократична България"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отиде до урните с надежда, а денят за изборите съвпада с рождения ден на неговия син. "Трети поредни избори за тази година, надявам се и последни. Днес и синът ми има рожден ден, така че гласувам с надежда", заяви той след като упражни своето право на вот.

Как започна изборният ден в страната

"Призовавам всички наши граждани да излязат и да гласуват, трябва да се гласува, не можем да оставим друг да решава за нашата страна. Разходете се до урните, гласувайте, лесно е", посочи Иванов.

Горан Благоев, Национално обединение на десницата

„Призовавам българите да гласуват масово, за да влязат в парламента най-достойните и да изберем най-добрия държавен глава – този, който ще води България напред в следващите няколко години“, това заяви след като гласува кандидатът за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев. Той изрази надежда избирателната активност да е висока, за да бъдат избрани достойни народни представители и държавен глава, който ще води България в правилната посока следващите пет години.

Кирил Петков, "Продължаваме промяната"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разкри, че е гласувал, за да се продължи промяната. "Гласувах, за да продължим промяната, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моя президент. Много е важно след изборите да не се хвърлят имена. Всички знаем, че следващото правителство ще е коалиционно. Трябват две политики - за смяната на главен прокурор и да спрем корупцията. Ние ще можем да говорим спокойно с този, който е съгласен с тези две политики", каза още Петков.

Стефан Янев, служебен премиер

"Хората трябва да са уверени, че от техния глас зависи нещо и зависи бъдещето на родината ни". Това каза премиерът Стефан Янев пред журналисти след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

"В такъв ден, в който правим избор, казваме обикновено пожелания за бъдещето на страната за това, което мислим и чувстваме с идеята, че и нашият избор е важен и значим и го правим съвсем осъзнато. Нашето право на избор е във фундамента на нашата демокрация", заяви Янев.

Той призова българските граждани да отидат до урните и да гласуват, защото "това е избор за бъдещето на страната".

Румен Радев, президент и кандидат за президент


"Гласувах за свобода, законност и справдедливост, с тях получих доверието на българите. С тези избори ще се реши дали ще продължат промените или задкулисието отново ще победи. Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността, или задкулисието ще получи отново институционална власт. Затова призовавам всички сънародници, независимо дали сте тук, или далече от Родината, да бъдем съпричастни с нейното бъдеще и да гласуваме", това заяви настоящият президент Румен Радев, след като упражни своето право на вот и гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в служебното правителство

"Всички български граждани чувстват какви са проблемите – колкото повече граждани гласуват, толкова по-добър живот ще имаме утре. Призовавам всички български избиратели да гласуват за този, в когото вярват, в противен случай нямаме да имаме морално право да критикуваме този или онзи. Много политици разчитат точно на това – българският избирател да е някъде на разходки, но да не гласува", заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, след като упражни правото си на вот.

Мая Манолова, "Изправи се БГ! Ние идваме"

"Гласувах за обновена и справедлива България, в която децата ни да се върнат, възрастните хора имат достоен живот, България, в която успяват тези, които могат и се трудят. За да се случи промяната, е необходимо мнозинство. Нека объркаме сметките напук на всички, които говориха против машинното гласуване". Това каза лидерът на "Изправи се. БГ! Ние идваме" Мая Манолова пред журналисти след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент

"Гласувах да имаме истински държавници, които се интересуват не само от България, но и са загрижени за всеки български гражданин. Надявам се, че тези истински държавници ще ни изведат от тежката политическа, ценова, здравна криза и ще ни поведат към просперитет. Надявам се, че утре България ще се събуди успокоена, различна и щастлива", заяви той, след като упражни своя вот.

Делян Пеевски, ДПС

„Гласувах за връщане на държавността, за да се развива родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС“. Това заяви водачът на листите на ДПС в Благоевград и Велико Търново Делян Пеевски.

Лозан Панов, кандидат за президент


Последните 7 години добре научих начините, по който действа задкулисието и задкулисната държава. Последните отговори, от които се нуждаех, дойдоха в предизборната кампания. Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов, след като упражни правото си на вот.

"На другарите, на които сме пленници в последните 32 години – гответе се, краят ви наближава. На хората, които ме подкрепиха, благодаря им от все сърце. На тях ще им кажа - стягайте се, битката тепърва предстои", заяви Панов.

Бойко Борисов, ГЕРБ

"Много е важно да се промени промяната". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото на вот. По думите му, "промяната ни донесе цените на тока в пъти повече, по починали от COVID сме на първо място в света, умират по болниците хората", заяви той. "Когато се управлява, не всяко решение е хубаво и лесно, затова трябва политическа воля и отговорност", допълни Борисов.

Асен Василев, "Продължаваме промяната" 

За промяна гласува водачът на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в Хасково. "Надявам се всички хора, на които им е писнало от всичко до момента, да се съберем, да излезем, да гласуваме, и след това всеки с каквото може да си подредим държавата и да я изчистим", каза Василев след гласуването. На въпрос как вижда следващия парламент, Василев отговори, че думата имат избирателите и яснота ще има в края на изборния ден.