Лондон
Лондон / Gettyimages.com
Четирима души са загинали и около 30 са ранени при вчерашното нападение до сградата на парламента в Лондон. Седем от ранените са в тежко състояние. При спецоперации в Лондон и Бирмингам днес бяха арестувани седем души по подозрение, че са свързани с атентата.

Според полицията нападателят в Уестминстър е само един и става въпрос за тероризъм. Все още не се оповестява самоличността му. Появиха се неофициални информации, че мъжът се казва Абу Изадин. На една от снимките, показващи тялото му в близък план, се вижда дълга брада.

Мерките за сигурност във Великобритания ще бъдат засилени (СНИМКИ)

Мъжът е врязал автомобила си в десетки пешеходци на Уестминстърския мост, след което е слязъл от него и е атакувал първия срещнат полицейски служител с нож, дълъг около 20 см. Малко след като е ранил полицая, той е бил прострелян. Очевидец на инцидента ракзава:

"Бях на средата на моста, когато някой започна да крещи. Първо реших, че се има някакъв инцидент. Тогава обаче видях обувка  от едната страна на пътя и тяло от другата страна. След няколко метра видях още един труп. А когато погледнах през моста, във водата се носеше тяло."

Една от петте жертви на атентата е 43-годишна преподавателка по испански, майка на две деца, на име Айша Фрейд. По време на нападението тя е отивала да прибере децата си от училище.
Жертва на атаката в Лондон – майка, пътувала към децата си (СНИМКИ)

Френският премиер Бернар Казньов заяви, че има пострадали френски ученици. Появиха се съобщения за румънски и южнокорейски граждани, пострадали при нападението. Към момента няма информация за пострадали български граждани. Посолството ни в британската столица  следи ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти, съобщиха от Външно министерство. Полицията в Лондон публикува номера на горещи телефонни линии за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при нападението. Те предупреждават, че линиите са силно натоварени и може да се наложи дълго изчакване.

Посланикът ни в Лондон със съвети към българите в британската столица (ВИДЕО)

Четири часа след атаката край британския парламент снощи метростанцията „Норт Гринуич“ в Лондон беше затворена и евакуирана заради „подозрителен пакет“. След като покета бе проверен, станцията отвори отново.

Представител на органите на реда призова очевидците на инцидента да помогнат с информация.  
"Разследването се води от Звеното за борба с тероризма към Скотланд Ярд. Призоваваме всеки, който е направил снимки или е заснел видео на инцидента, да ги предаде на полицията."

Айфеловата кула потъна в мрак в знак на солидарност към Лондон (ВИДЕО)

Седем души са задържани след терористичната атака, като арестите са извършени в столицата Лондон и в Бирмингам в рамките на спецоперации.

В изявление британският премиер Тереза Мей определи нападението като болна и извратена атака в сърцето на Лондон.
"Нивото на заплаха на Обединеното кралство ще остане "сериозно" и това няма да се промени. Нашите мисли и молитви отиват при тези, които бяха засегнати – жертвите, техните семейства и приятели, които помахаха за довиждане на любимите, но сега няма да ги посрещнат вкъщи. За тези от нас, които бяхме в Парламента по време на тази атака, тези събития ни напомнят за невероятната храброст на нашата полиция и служби за сигурност, които рискуваха животите си, заради нашата сигурност."

Мерките за сигурност във Великобритания ще бъдат засилени (СНИМКИ)

Световните лидери осъдиха трагедията, а в полунощ  светлините на Айфеловата кула в Париж угаснаха в знак на съпричастност с Лондон.

Метростанция "Уестминстър" остава частично затворена, без възможност за влизане или излизане от нея. Пътуващите с метрото все пак могат да се движат по други линии. Автобусите на градския транспорт също не се движат в района, тъй като все още тече разследване и е строго охраняван от въоръжени полицаи. Уестминстърският мост остава затворен за пешеходци и транспортни средства, както и целият район около сградата на Парламента. Все още не е ясно кога ситуацията ще се нормализира.