Нанси Фезер
Нанси Фезер / БТА
Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер обяви, че граничният контрол с Полша, Чехия и Швейцария ще бъде удължен и след 15 декември с поне два месеца, предаде ДПА.

"Нашите мерки дават резултат. Борбата ни срещу безскрупулния бизнес на трафикантите на хора, които брутално излагат на риск човешкия живот, е успешна", заяви тя. Стационарните и мобилните проверки имат значителен ефект, след като бяха въведени през октомври, ограничавайки незаконната миграция към Германия и облекчавайки тежестта върху местните власти. 

В понеделник Фезер удължи срока на граничния контрол до 15 декември. По данни на министерството на вътрешните работи от въвеждането на мерките на 16 октомври до сега са били установени около 3300 нерегламентирани влизания, а 1100 са били предотвратени. "Това означава, че тези мерки работят и ще продължат по същия начин", заяви говорител на ведомството.

Андреас Роскопф, високопоставен представител на федералната полиция, заяви пред в. "Райнише пост", че броят на търсещите убежище не може да бъде намален с полицейски средства и че молбите за убежище не могат да бъдат предотвратени. Необходимо е да се изясни "дали хилядите полицаи действително трябва да останат на границата или ще бъде по-добре да бъдат разположени в градовете с цел сигурност и проблемът с убежищата да се реши в рамките на Европейския съюз", добави той.

На този етап ситуацията със сигурността в Германия е изключително деликатна на фона на разследванията на няколко заговора за извършването на нападения срещу коледни базари, отбелязва ДПА.
 
Симеон Томов/БТА