/ iStock/Getty Images
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер днес призова за по-силна европейска гранична политика и заяви, че изискванията на сигурността трябва да бъдат балансирани със свободата на движение, на фона на дебатите в ЕС за политиката за бежанците, предаде ДПА.

Преди срещата си със своите колеги от другите страни членки, Карнер каза, че се противопоставя на изпращането към трафикантите на хора на "погрешното послание", а именно - че "Европа е отворена, Европа приема хора".
Министрите на вътрешните работи на държавите от ЕС ще обсъдят днес в Люксембург редица въпроси, включително нов механизъм за солидарност, който да облекчи мигрантския натиск върху Гърция, Кипър, Италия, Малта и Испания. Механизмът предвижда други страни членки на съюза да приемат бежанци, пристигащи в Южна Европа по море.

Карнер подчерта нуждата от силни външни граници и също така призова за възможността в бъдеще да бъде въведен граничен контрол между държави от ЕС. "Свободата на движение е важна, да. Тя е основна част от ЕС. Ние обаче също така трябва да гарантираме сигурността и това е от такова значение, че граничният контрол вътре в ЕС може да бъде необходим в някои ситуации", каза австрийският вътрешен министър.

Някои страни, включително Германия, Франция и Австрия, от години прилагат временен граничен контрол, позовавайки се на опасения от нелегална имиграция или тероризъм. Съдът на ЕС постанови през април, че държавите членки могат да продължават действието на подобни мерки само в случай на нова и сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност, отбелязва ДПА.
БТА