/ iStock/Getty Images
 Намибия планира да убие повече от 700 диви животни, включително слонове, зебри и хипопотами, и да раздаде месото на хората, борещи се с продоволствена несигурност, докато страната е изпреварена пред най-тежката си суша от 100 години.

Животните, които ще бъдат умъртвени, включват 83 слона, 30 хипопотама, 60 бивола, 50 импали, 100 сини гну и 300 зебри, съобщи Министерството на околната среда, горите и туризма на страната в понеделник.

Те ще идват от национални паркове и общински зони с “устойчиви номера на дивеч” и ще бъдат убити от професионални ловци, се казва в прессъобщение на министерството.

Целта на програмата е да помогне за облекчаване на въздействието на сушата в югозападната африканска страна, каза министерството.

Намибия обяви извънредно положение през май, тъй като въздействието на сушата се влоши. Приблизително 1,4 милиона души — около половината от населението — се очаква да се сблъскат с високи нива на остра продоволствена несигурност.

Програмата за умъртвяване ще намали натиска върху водните ресурси чрез намаляване на дивата природа в райони, където техният брой надвишава наличната паша и вода, каза министерството.

Освен това има за цел да намали потенциала за конфликти между слонове и хора, които могат да се увеличат по време на суша, когато животните’ търсят храна и вода и се стига  до контакт с хора.

“За тази цел 83 слона от идентифицирани конфликтни зони ще бъдат умъртвени, (и) месото ще бъде разпределено за програмата за облекчаване на сушата, каза министерството.

Южна Африка е крепост за слонове, дом на повече от 200 000. Тези животни също са били отрицателно засегнати от сушата, като се смята, че стотици са умрели в региона миналата година, тъй като водоизточниците им са пресъхнали.

Месо от други животни, които ще бъдат умъртвени, също ще бъде раздадено на борещите се с глада, според министерството, което посочи хората, живеещи в селските райони, като особено засегнати.

Повече от 150 животни вече са убити, осигурявайки повече от 56 000 кг. месо, каза министерството.

“Щастливи сме, че можем да помогнем на страната в този много труден момент и когато това е абсолютно необходимо", се казва в изявлението.

Намибия е една от няколкото страни в Южна Африка, които се борят с опустошителната суша, предизвикана от El Niño —, естествен климатичен модел, който доведе до рязко намалени валежи в региона — и изострен от причинената от човека климатична криза.

Недостигът на дъжд, съчетан с изгарящи температури, доведе до свити култури и нарастващи нива на глад за десетки милиони хора в региона.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN