Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Учени откриха доказателства за началото на новата геоложка епоха антропоцен в дървесината на "най-самотното дърво на планетата" - ситков смърч, наречен така, защото е на далечен остров, съобщи Би Би Си.

Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО)

Според резултатите от изследването новата епоха е започнала през 1965 г. Това е малко след забраната на атмосферните ядрени опити (1963 г.)
Смърчът расте на остров Кембъл от 1901 г., когато е посаден от губернатора на Нова Зеландия. Най-близкото дърво е на разстояние 200 км на северозапад, на остров Окланд. Смърчът е висок повече от 10 м.

С отпечатъка си на Земята хората създават нова ера

Дървесината му пази следи от радиоактивното замърсяване от ядрените опити през 50-те и 60-те години на миналия век. Така учените от университета на Нов Южен Уелс успяха да регистрират търсения радиоактивен пик, по който да определят кога е началото на антропоцена - новата епоха в геоложката история на Земята.
Теорията е, че този пик е показателен за "голямата акцелерация", когато човешкото въздействие върху планетата се е увеличило рязко и е станало глобално. Най-общо това е станало след Втората световна война, когато се е увеличило рязко и произвоството на пластмаса.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат

Смърчът е уловил тези промени в пръстените си. Учените са пробили дървесината му и са изследвали химическия ѝ състав. Резултатите им показват голям скок в съдържанието на въглерод-14 в пръстен, съответстващ на втората половина на 1965 г. Пикът на радиоактивната форма на елемента се дължи на атмосферните ядрени опити.
"Проблемът с повечето свидетелства от северното полукълбо е, че те са от основните средища на човешка дейност. Това коледно дърво обаче съхранява информация от тази дейност, достигнала до най-далечно място. Мислим, че няма нищо по-изолирано от Южния океан", каза ръководителят на екипа проф. Крис Търнър.
БТА